Kukoricát venne a magyar állam

Vágólapra másolva!
Az állami tulajdonban lévő Concordia Zrt.-vel és Tartalékgazdálkodási (Tig) Kht.-vel vetetne meg egymillió tonna, Magyarországon tárolt uniós intervenciós kukoricát az agrártárca - erősítette meg a Világgazdaság értesülését Gőgös Zoltán, a minisztérium államtitkára. A Concordia és a Tig az FVM felügyelete alatt álló, kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) vásárolná meg a tengerit.
Vágólapra másolva!

A kukorica "visszavásárlására" azért lenne szükség, hogy a termény ne kerüljön ki az országból - indokolta a tárca nem szokványos elképzeléseit az államtitkár. A tranzakció végrehajtása érdekében már megkezdődtek a tárgyalások az EU-val. Az ügy előzménye, hogy Brüsszel a közelmúltban a teljes uniós kukoricakészlet felszabadításáról határozott, amelynek a zöme a magyar tárolókban van. Brüsszel a döntést a fenyegető belső uniós takarmányhiánnyal indokolta. A magyar állami vásárláshoz azért kellenek külön kétoldalú egyeztetések, mert az eladásra meghirdetett, itthon tárolt áru megvételére elvileg bármely tagország piaci szereplői pályázatot adhatnak be.

Az egymillió tonna intervenciós tengerit tonnánként 150 euró körüli áron lehetne megvenni, és ez összesen 37-38 milliárd forint költségvetési kiadást jelentene. Gőgös Zoltán szerint a vétel olcsóbb lenne az őszre várható, 40-45 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási áraknál. A várható dráguláshoz hozzájárul, hogy az elmúlt napok rendkívül meleg időjárása a kukoricát is megtizedelte. Szélsőséges vélemények szerint elképzelhető, hogy a hazai állatállomány ellátásához szükséges, 4-5 millió tonnás hazai árumennyiség sem lesz meg, szemben az elmúlt évek 8-9 milliós eredményével. Ezért lenne indokolt a korábbról megmaradt intervenciós készleteket az országban tartani - állítják szakértők.