Nincs mit félre tenni a magyaroknak

Vágólapra másolva!
Magyarországon továbbra is alig tud megtakarítani a lakosság nagy része és ha egy kicsit mégis félre tesznek, azt sem viszik bankba. Míg a nyugat-európai befektetők érdeklődése egyre inkább a kötvények felé fordul. Továbbra is az amerikaiak a legderűlátóbbak - állapítja meg a GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal Europe legfrissebb tanulmánya.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a kelet- és közép-európai átlagnál továbbra is magasabb - 76 százalék - azok aránya, akik pénzük kamatoztatására egyik, a kutatás során vizsgált befektetési eszközt sem veszik igénybe.

A megtakarításaikat rövid lejáratú betétekben kamatoztatók aránya 14 százalék és ezzel ez a befektetési forma továbbra is a legnépszerűbb hazánkban. Az életbiztosításba fektetők aránya megfelel az előző időszakban tapasztaltaknak. A többi befektetési eszköz - így részvények, részvényalapú befektetési alapok, egyéb alapok és kötvények - iránti érdeklődés ugyanakkor továbbra is mérsékelt, a nyugdíjalapokat jelenleg igénybevevők aránya pedig változatlanul 8 százalék.

A GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal 2007 tavaszán újra elkészítette a Befektetési Barométert, mely során vizsgálta az európai - így szűkebb régiónk - és az amerikai háztartások vagyoni helyzetét.

A háztartások vagyoni helyzetét vizsgálva számottevő változás nem következett be tavaly ősz óta. Továbbra is az Egyesült Államokban nagyobb (37 százalék) az aránya azon háztartásoknak, melyek vagyona meghaladja az 50 000 eurót. Európában a megkérdezett háztartások 7 százalékának van ennyi vagyona. Magyarországon mindössze 1 százaléknak.

A magánbefektetők továbbra is az alacsony kockázattal járó befektetési lehetőségekben bízik. Azoknak az aránya azonban, akik megtakarításaikat rövidlejáratú betétekben kamatoztatják, Nyugat-Európában 47 százalékról 39 százalékra csökkent. Ellenben jelentősen nőtt azoknak az aránya, akik megtakarításaikat kötvényben tartják.

Közép- és Kelet-Európában a többség - 66 százalék - továbbra is vonakodik attól, hogy pénzügyi befektetést eszközöljön.