Terjed "a kapitalizmus lelkiismerete"

Vágólapra másolva!
Angliában egyre sikeresebbek az úgynevezett szociális vállalkozások. Jelentős szerepük lehet bizonyos szociális problémák egyhítésében - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Ambassadors Programme néven kezdeményezést indított útjára a szociális vállalkozási forma népszerűsítésére a brit kormány. A versenyszférában működő cégek árnyékában ugyanis immár egyre több ágazatban erősödnek meg a "szociális vállalkozások" kategóriájába sorolt - közhasznú, ám egyúttal profitorientált - tevékenységi formák.

Számosan közülük szabályos üzleti vállalkozássá alakultak, amelyek képesek rendszeresen jövedelmet termelni, esetenként a hagyományos piaci szegmensben elérhető szintet közelítve. A jelenség számos szociális problémára kinálhat megoldást vagy enyhítést, és az afféle vállalkozások már a brit GDP 1 százalékát adják.

A "kapitalizmus lelkiismeretének" is nevezett vállalkozások között olyanok találhatók, mint sérült embereket foglalkoztató pékségek, a tisztességes kereskedelmet (fair trade) alkalmazó kávézók, hajléktalanokat alkalmazó cipőjavítók - írja a lap.