Erdély néha drágább Magyarországnál

Vágólapra másolva!
A román-magyar határ túloldalán, bizonyos területeken, úgy megnőttek a munkaerőköltségek, hogy egyes cégeknek jobban megéri nálunk termelni. Az üzemanyagárak alakulása is ebbe az irányba hat - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A romániai Nagyváradról a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Martfűre telepíti át étolajgyártó üzemét a Bunge Romania élelmiszer-ipari cég. Az amerikai anyavállalat be is zárja nagyváradi telephelyét, az Interoilt, mert magasabb költségekkel működik, mint a martfűi részleg.

A román gazdasági növekedés felgyorsulásával a nyugati határ közelében fekvő nagyvárosok némelyikében egy százalékra csökkent a hivatalos munkanélküliség. Emiatt a fizetések számos esetben a kelet-magyarországi színvonal fölé emelkedtek.

Ehhez a körülményhez járul még az is, hogy a költségszempontból szintén kulcsfontosságú üzemanyagárak is utolérték a magyarországiakat - mondta a lapnak az ITD Hungary Bihar, Szilágy, Szatmár ás Máramaros megyéért felelős regionális irodavezetője.

Keleti szomszédunk egyébként más szempontból sem olcsó: bár az egy főre jutó jövedelem vásárlóerejét tekintve az egész EU-ban itt a legalacsonyabb, a romániai élelmiszerindex az EU-átlag 71 százaléka - akárcsak nálunk -, felülmúlva ezzel a cseh, a lengyel és a szlovák árszínvonalat - hívja fel rá a figyelmet a Világgazdaság.