Kétmilliárdos adóhiány az új csúcs

Vágólapra másolva!
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közzétette azoknak az adózóknak a nevét, akiknél a második negyedévben jogerős határozatban jelentős összegű adóhiányt állapított meg, és fizetési kötelezettségüket nem teljesítették az előírt határidőre. Az új listán akad 2 milliárd forint feletti adóhiány is.
Vágólapra másolva!

A negyedévente publikált listára a magánszemélyek 10 millió forintot, más adózók 100 millió forintot meghaladó összegű adóhiány esetén kerülhetnek fel nevükkel, lakóhelyükkel, székhelyükkel, a megállapított adóhiány és jogkövetkezmények összegével együtt. A listán ezúttal 84 társaság és 41 magánszemély adatai szerepelnek.

Míg az előző negyedév adatait nézve még a milliárdos adóhiány keltett szenzációt, a mostani listán már két olyan cég is akad, amelynél 2 milliárd forint feletti hiányt állapított meg az APEH. További két társaság adóhiánya meghaladja az 1 milliárd, kilencé pedig az 500 millió forintot. A magánszemélyek körében közel 355 millió forinttal lehetett a dobogó legfelső helyére kerülni.

A most publikált listán is feltűnően sok a (legalábbis nevében) kereskedelmi, valamint az építőipari cég. Az adóhiány összege szerinti sorrend alapján az első ezúttal az EUSYSTEL Informatikai és Távközlési Kft., amelynél közel 2,285 milliárd forintos adóhiányt állapított meg az állami adóhatóság. Erre több mint 1,504 milliárd forint jogkövetkezmény (bírság, késedelmi pótlék stb.) rakódik.

A második helyezett az Első Esztergomi Wind Kft. közel 2,184 milliárd forintos adóhiánnyal és mintegy 2,108 milliárd forint jogkövetkezménnyel. A harmadik helyen a felszámolás alatt álló KESZI-METAL 97 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. áll mintegy 1,178 milliárd forint adóhiánnyal és 1,091 milliárd forint jogkövetkezménnyel. A negyedik helyezett az ACHERON Informatikai és Kereskedelmi Kft. több mint 1,040 milliárd forintos adóhiánnyal és 782 millió forintos büntetőtétellel.

A magánszemélyek közül a "listavezetőnél" 354,9 millió forint adóhiányt állapított meg az APEH, míg a második helyezett esetében az összeg 113,4 millió forintra rúgott. A harmadik legnagyobb adóhiány 75,2 millió forintot ért el.

Az adóhatóság közzétette azoknak a nevét is, akik elmulasztották bejelentkezési kötelezettségüket, erre a listára ezúttal 41-en kerültek fel.