Mégis fizet a Gazpromnak Fehéroroszország

Vágólapra másolva!
Alekszander Lukasenka fehérorosz államfő utasította a kormányt, hogy fizesse ki azt a 456 millió dollárt az orosz Gazpromnak, amivel az idei földgázszállításokért tartozik.
Vágólapra másolva!

"Utasítottam a kormányt, hogy tartalékainkból fizesse ki a tartozást, ami nem nagy összeg országunk számára" - idézte a RIA Novosti az államfőt, aki szerint szükség esetén Hugo Chávez venezuelai elnök és kereskedelmi bankok is készek segíteni Fehéroroszországnak (Lukasenka és Hugo Chávez június végén tárgyalt egymással Minszkben a venezuelai elnök moszkvai látogatását követően).

A Gazprom a héten szerdán jelezte, hogy péntektől 45 százalékkal csökkenti a Fehérorszországba irányuló földgázszállításait, mert Fehéroroszország eddig nem rendezte tartozásait, közölte az orosz gázipari monopólium szóvivője. A korlátozás az európai tranzitszállításokat nem érinti - jelezték a cégnél.

Fehéroroszország és a Gazprom hosszas vita után idén januárban egyezett meg abban, hogy Fehéroroszország 2007-ben a korábbi duplájáért, ezer köbméterenként 100 dollárért kapja az orosz gázt, miközben az európai vásárlóknak 260 dollárt kell fizetniük. Ez után az ár évről évre emelkedik Fehéroroszország számára: jövőre az európai színvonal 67 százalékára, 2009-ben 80 százalékára, 2010-ben 90 százalékára, és 2011-ben éri el az európai árszintet.

Könnyítésként Fehéroroszországnak az első félévben csak 50 dollárt kellett fizetnie ezer köbméterenként, a fennmaradó rész - összesen 456 millió dollár - a múlt hónapban lett volna esedékes, de ezt nem fizették ki, és eredmény nélkül végződtek az ezzel kapcsolatos tárgyalások.