Uránt keresnek az ausztrálok Ajkán

Vágólapra másolva!
Egy, a Mecsekben már aktív cég az ajkais szénerőmű meddőhányóiban készül urán után kutatni. Ha sikerrel jár, az Európai Unióba szállíthat kereskedelmi mennyiségben.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál Wildhorse Energy Ltd. és a szintén ausztráliai Sparton Resources vegyesvállalata, az Eurash megállapodott a Bakonyi Erőmű Zrt.-vel urán és más fémek közös feltárásában - közölte a Wildhorse Energy pénteken.

A Bakonyi Erőművel kötött megállapodás alapján az erőműtársaság ajkai telephelyén mérnék fel, hogy a széntüzelésű erőmű meddőhányóiban lévő, közel 20 millió tonna salak, milyen összetételben és koncentrációban tartalmaz uránt és más fémeket, amelyeket ki lehetne termelni.

A közlemény szerint a feltárás költsége alacsony, és sikeres kutatás esetén a termelés gyorsan megkezdhető. A következő három-hat hónapban tesztelik a módszert, és sikeres kutatás esetén a jövő év első felében döntenek a lehetséges kereskedelmi termelés megvalósíthatóságáról. A Wildhorse Energy maga a Mecsekben négy területen már kutat uránt.

A hatósági engedélyektől függően elképzelhető, hogy a természetben leggyakrabban előforduló, igen stabil U3O8 jelzésű uránoxidot 2009 elején kezdhetik kitermelni. Az uránt az Európai Unióban értékesítenék. A kitermeléssel együtt végeznék el a telephely környezeti kármentesítését is.

A megállapodás alapján az Eurash kizárólagos joga a meglévő adatok teljes geológiai és műszaki átvizsgálása és a még szükséges információk összegyűjtése. Ezt az amerikai Lyntek Inc. ásványfeldolgozó cég műszaki vezetésével végzik. Az ausztrál cég készíti el a megvalósíthatósági tanulmányt.