India a Wal-Mart új célpontja

Vágólapra másolva!
A világ első számú kiskereskedelmi vállalata, az amerikai Wal-Mart a hétfőn aláírt vállalkozási szerződés értelmében beteheti a lábát Indiába. Az indiai kiskereskedők tömegesen tiltakoztak az amerikai óriásvállalat indiai behatolási szándéka ellen.
Vágólapra másolva!

A mostani megállapodás értelmében a Wal-Mart közös vállalkozást alapít, 50-50 százalékos részesedéssel a Bharti nevű indiai konszernnel, amely elsősorban a távközlésben ismert. A közös vállalkozás nagykereskedelmi tevékenységet végez majd, mert - miként a német Metro kereskedelmi csoport - csak erre kapott engedélyt. Élelmiszerrel és elektronikai cikkekkel foglalkozik majd 2008-tól, és tervezett 15 nagy - egyenként 50-100 ezer négyzetméteres - egységében összesen, mintegy 6 ezer új munkahelyet teremt az elkövetkezendő hét-nyolc év alatt.

A Wal-Mart egy 350 milliárd dollár értékű kiskereskedelmi piac kiszolgálásában kap jelentős szerepet Indiában, de épp a Bharti első számú embere jósolta a napokban, hogy ez a piac 2015-re már legalább 600 milliárd dollár értékű lesz.