Magyarország vizsgálná a tőketerebesi erőmű hatását

Vágólapra másolva!
Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtökön hivatalosan jelezte a szlovák társminisztériumnak, hogy Magyarország bekapcsolódna a Tőketerebesre tervezett széntüzelésű erőmű környezeti hatásvizsgálatába.
Vágólapra másolva!

Az Espoo-i Egyezmény országhatáron átterjedő környezeti hatás esetében véleményezési és konzultációs jogot ad a másik félnek.
A magyar félnek mintegy két hónapra van szüksége ahhoz, hogy az érintett helyi lakosság, a környezetvédelmi szervezetek és a szaktárca alaposan áttanulmányozza a terveket, és megtegye észrevételeit a környezetvédelmi hatástanulmánnyal kapcsolatban - jelezte Fodor Gábor.

A tervek fordítása után a tárca a teljes magyar nyelvű dokumentációt közzéteszi honlapján, valamint a területileg illetékes Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség honlapján.

Fodor Gábor korábban üdvözölte a tőketerebesi önkormányzatnak az erőmű építése ellen hozott döntését, amellyel az elutasította a széntüzelésű erőmű adott helyszínen történő megépítését és környezeti hatástanulmányát. A döntés ezzel a szlovák környezetvédelmi miniszter kezébe került. A környezetvédelmi tárca vezetője hangsúlyozta: célja az érintett településeken élő lakosok és a táj védelme, ezért bízik abban, hogy szlovák minisztertársa az önkormányzatéhoz hasonló döntést hoz majd.

Az erőmű tervezett helyszíne, a dél-szlovákiai Tőketerebes mintegy húsz kilométernyire fekszik a világörökség részét képező tokaji történelmi borvidéktől.