Moody's: Jó a bankrendszer sokktűrő képessége

Vágólapra másolva!
Túlzóak a bankrendszer összeomlásával kapcsolatos félelmek. A globális bankrendszer "sokktűrő képessége" megfelelő, ám a rendszer a vártnál erőteljesebben függ a központi bankok beavatkozásától - közölte a Moody's befektetői szolgáltató cég jelentésében. A Moody's ezt az amerikai jelzáloghitel-piacokról kiindult pénzpiaci megingással összefüggésben állapította meg.
Vágólapra másolva!

A rendszernek megfelelő a megrázkódtatásokkal szembeni ellenálló képessége annak ellenére, hogy csökken a szektor jövedelmezősége, az alapkezelés költségei emelkednek, és kisebb a forgalom.

A legnagyobb amerikai és a nemzetközi bankok ugyanakkor fokozzák biztonságukat, "emelik fájdalomküszöbüket" azzal, hogy kockázataikat szétterítik, ami viszont piaci " feszültség esetén fokozza a nyugtalanságot".

A pénzügyi rendszer a jövőben is "függvénye marad a központi bankok esetenkénti beavatkozásainak az után, hogy ez elmúlt hetekben a központi bankok nagymérvű beavatkozásokat eszközöltek a stabilitás helyreállítása érdekében" - jósolja az elemzés.