Pert nyert a Nike Kínában az Auchan ellen

Vágólapra másolva!
Nem adhat el hamisított Nike cipőket Kínában az Auchan, miután az amerikai vállalat pert nyert a másolt termékek árusítása ellen. Egy másik amerikai cég pedig kínai babaelőkéket hívott vissza, mert veszélyesnek tartja azokat.
Vágólapra másolva!

A külföldi cégek védelmet keresnek a kínai termékhamisítással, szellemi tulajdonjog sértésekkel szemben is. A Nike sportszergyártó cég pert is nyert Kínában két termékét hamisító kínai gyártóval, valamint a hamisítványokat forgalmazó Auchan kereskedelmi lánc helyi cégével szemben. A bíróság 46 ezer dollár kifizetésére kötelezte a vétkeseket.

A Nike saját alkalmazottai fedezték fel a sanghaji Auchanban a 13 dollárnak megfelelő összegért árusított Air Jordan sportcipő-hamisítványt, amelynek eredeti változata ennek az árnak a többszöröse. A Nike 131 ezer dollárnak megfelelő összegű kártérítésre tartott igényt.

Mérgező lehet a kínai babaelőke

Németországban, Ausztriában és Svájcban is visszahívott Kínában gyártott babaelőkéket az Egyesült Államok egyik legjelentősebb játékáruházi lánca, a Toys 'R' Us. Az amerikai üzletekből már korábban kivonták a partedliket. A visszahívási akció egymillió darab előkét érint.

A visszahívás hátterének oka, hogy az amerikai ellenőrző hatóságok a vinillel bevont babaelőkékben nagyobb mennyiségű ólmot találtak, ami azért veszélyes, mert a kisbabák gyakran a szájukba veszik az előkét.

Mindamellett a Toys 'R' Us közlése szerint az ólomtartalom a szóban forgó termékekben nem nagyobb az Egyesült Államokban megengedett határértéknél.

Közben új-zélandi kutatók egyes kínai gyártmányú gyapjú és pamut gyermekruházati termékekben a megengedettnél jóval nagyobb mennyiségű formaldehidet találtak, ezért javasolják, hogy az első használat előtt alaposan mossák ki a ruhákat. A formaldehidet azért használják, hogy kevésbé gyűrődjön a ruha.