A Gazprom bosszantja az OMV-t

Vágólapra másolva!
Az enyhe tél és egyéb üzleti nehézségek miatt kevesebb gázt forgalmazott Ausztriában az év első felében az OMV. Az orosz Gazprom, amely az osztrák gázszükséglet 55 százalékát szállítja, az idei évtől nem éri be azzal, hogy az ügyfeleket az OMV közvetítésével éri el, hanem saját kereskedelmi cégei, illetve más elosztókban szerzett részesedései révén közvetlenül látja el a fogyasztókat.
Vágólapra másolva!

Erre lehetőséget ad az eredetileg 1968-ban létrejött első szállítási szerződés tavalyi meghosszabbítása: a szerződésbe belekerült egy olyan passzus, amelynek értelmében a Gazprom az általa szállított mennyiség negyedét maga forgalmazza - derül ki a Npszabadságból.

Az orosz szállító vállalat egyébként már jelenleg is több tartomány, Stájerország, Salzburg és Karintia gázellátója. Ugyanakkor nem kizárt, hogy a Verbund, a legnagyobb osztrák villamosenergia-vállalat által tervezett mellachi erőmű is orosz gázzal működik majd, bár itt az OMV még versenyben van.

A kivonulás a gázellátó GWH-ból az OMV illetékes vezetője szerint illik a cég stratégiaváltásába, amelyet a gázpiac liberalizálása tett szükségessé. Az OMV a jövőben saját gázkereskedelmi leányvállalatára, az EconGasra összpontosít - írja a Népszabadság.