Gazdasági unió alakul Ázsiában

Vágólapra másolva!
Előzetes szabad kereskedelmi alkut kötött Japánnal a Dél-Kelet Ázsiai Nemzetek Szövetsége (Asean). A tervezet, amelyet az Asean és Japán a manilai éves találkozón szignáltak, novemberben válhat hivatalossá - mondták tisztviselők.
Vágólapra másolva!

A megállapodás az Asean termékeinek 90 százalékánál vám- és tarifacsökkenést hozna, újabb lendületet adva a két fél kereskedelmi kapcsolatainak, amelyek mintegy 160 milliárd dollárra rúgtak 2006-ban. Az Asean tagjainak az a célja, hogy az egész térség szabad kereskedelmi zónává váljon.

Gazdasági integráció

Az alku megkötése után Japán kereskedelmi minisztere, Akira Amari azt mondta, a felek készek véglegesíteni a kereskedelemben résztvevő termékekre vonatkozó kedvezmények listáját. Ez a lépés is elősegíti a Kelet-Ázsiai régió gazdasági integrációját - tette hozzá. Japán az Asean kiemelkedő jelentőségű partnere, és 12 százalékkal részesedik a blokk világkereskedelméből.

A most aláírt vázlat legkésőbb 2015-re valósítaná meg teljesen a szabad kereskedelmi övezetet, vagyis öt évvel a korábban tervezett határidő előtt - írja a BBC. Jövőre Dél-Koreával várható hasonló ügylet megkötése, és további alkukra is sor kerül a várakozások szerint, 2010-ig Ausztráliával és Új-Zélanddal is. Az Asean általános titkára, Ong Keng Yong azt mondta: "Hitünk szerint mielőbb véghez kell vinni az asztalon levő feladatokat."

Biztonsági aggályok

A közelmúlt játékvisszahívási ügyei apropóján tagok tárgyaltak a termékbiztonság témájáról is, amikor Kínában gyártott játékszereket kellett kivonni a forgalomból gyenge minőségük miatt. A termékek köre meglehetősen széles, az állateledelektől, a fogkrémeken át a játékokig terjed. Legutóbb az amerikai Mattel rendelt vissza több mint 18 millió játékot világszerte, miután ólomtartalmú festéket találtak a kínában gyártott termékeken.

A kínai kereskedelmi miniszter - védve a mundér becsületét - azt állította, hogy az Egyesült Államokban és Japánban értékesített kínai termékek 99 százaléka megfelel a világszintű biztonsági követelményeknek.

Az Asean mindenesetre egy közleményt is kiadott, amely szerint a miniszterek megállapodtak abban, hogy mindent megtesznek a termékbiztonsággal kapcsolatos esetek szabályozása érdekében.