Veres János kisebb hiányt jósol

Vágólapra másolva!
Biztosan nevezte egy konferencián elmondott beszédében Veres János pénzügyminiszter, hogy az idei államháztartási hiány nem haladja meg a 6,4 százalékot. Egyik elődje, Bokros Lajos az egyészségügyi reformról szólva a regionális kötöttségektől mentes, magántulajdonban lévő biztosítók mellett érvelt.
Vágólapra másolva!

Ma már bizonyos, hogy 0,4 százalékponttal kisebb lesz az idei államháztartási deficit, mint ahogy az a költségvetési törvényben szerepel, azaz GDP-arányosan 6,8 százalék helyett 6,4 százalék lesz - mondta Veres János pénzügyminiszter pénteken a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) és az ICEG European Center konferenciáján.

A budapesti reformokról szóló szakmai találkozón a pénzügyminiszter kiemelte: ez annak köszönhető, hogy az államháztartásban sikerült az előirányzatokat a tervszámokon belül tartani, és bizonyos többletbevételekre is szert tett a büdzsé. Elmondta: most úgy látja a pénzügyi tárca, hogy az idén a tervezett szinten belül marad a gyógyszerár-támogatás.

A pénzügyminiszter a reformfolyamat eddigi pozitív elemei közé sorolta, hogy a társadalombiztosítási rendszerben jelentős lépéseket tett a kormányzat a "potyautasok" kiszűrésére, és a rendszer fehérítését szolgálta a színlelt szerződések felszámolását eredményező jogszabály elfogadása is. Ennek érdekében született olyan döntés, hogy az elvárt járulékalap a minimálbér kétszeresével lett egyenlő, illetve hogy a társaságok esetében bevezetik az elvárt jövedelem fogalmát.

A költségvetés egyensúlyi helyzetének javítása érdekében tett lépések közé sorolta a pénzügyminiszter, hogy a jövőben a költségvetést csak pozitív elsődleges egyenleggel lehet elfogadni, illetve az egyes tárcák esetében bevezették a kötelező tartalékképzést, és azt negyedévente szigorúan ellenőrzik is.

A pénzügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a költségvetési tervezés szigorúbbá tételére szolgáló jogszabályok egy részét már ősszel elfogadja a parlament, és ez hozzájárul majd ahhoz, hogy az államháztartás fenntartható és hosszan tartó alacsony államadósságszint mellett működjön.

Ennek érdekében bevezetik a kötelező ellentételezés szabályát, ami azt jelenti, hogy a költségvetési törvényjavaslathoz a jövőben csak úgy lehet módosító indítványt tenni, ha a javaslattevő megnevezi, hogy az esetleges többletigénynek mi lesz a forrása.

Bokros-javaslat: 10 ezres havidíj, 10 százalékos járulék

Bokros Lajos, a Közép-európai Egyetem vezérigazgatója szerint szükséges az egészségügyi reform továbbvitele, mert ha leáll, könnyen lehet, hogy visszatérünk a változások előtti helyzetbe, és az negatívan hat majd az ország helyzetére.

A volt pénzügyminiszter az egészségügyi reform pozitív lépései közé sorolta a gyógyszerpiac liberalizálását, a gyógyszertámogatás ésszerűsítését, illetve azt, hogy nőtt az orvosok felelőssége a gyógyszerek felírásában, továbbá a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetését is.

Eredménynek tekintette, hogy ennek révén változik a betegek hozzáállása az egészségügyi szolgáltatások igénybevételéhez, és a jövőben a pénzükért jobb minőséget követelnek. Ugyancsak az eredmények között taglalta a gyógyszerkiadások csökkenését, a magasabb járulékbefizetéseket és a várhatóan ésszerűbb egészségügyi intézményi gazdálkodást.

Bokros Lajos véleménye szerint ugyanakkor probléma, hogy a biztosítási reform előkészítése során az egymásnak feszülő politikai elvárások gyakran értelmetlenek, sőt kölcsönösen kizárják egymást. A területi, azaz regionális kötöttségektől mentes, magántulajdonban lévő kötelező egészségbiztosítási pénztárak megteremtése mellett érvelt.

Hozzátette, úgy ítéli meg, hogy minden 18 éven felüli magyar állampolgárnak ezekbe az egészségbiztosítási pénztárakba minimum 10 ezer forintos havidíjat és efelett 10 százalékos jövedelemarányos járulékot kellene befizetnie. A költségvetési támogatásban kizárólag csak a valóban rászoruló családoknak lenne szabad részesülniük.