Közösen kutat a Mol és az INA

Vágólapra másolva!
A Dráva-mentén végez közös szénhidrogén-kutatásokat a Mol és az INA; az erről szóló megállapodást szombaton a Zala megyei Bázakerettyén írták alá a két cég vezetői.
Vágólapra másolva!

A mostani együttműködés során először egy 200 négyzetkilométeres területen végeznek szeizmikus méréseket, majd az eredmények elemzését követően terveznek újabb próbafúrást a Dráva-mentén - mondta Áldott Zoltán, a Mol kutatás-termelési vezetője. A jövő évre várható próbafúrás költsége éppen ezért elérheti akár a 8-9 millió eurót is. Eredményes kutatás esetén a két cég fele-fele arányban részesedik a kitermelhető szénhidrogénkincsből.

Az első hasonló tartalmú megállapodást a két társaság tavaly év elején kötötte meg. Az első közös eredményt a Zaláta térségében próbafúrással talált földgázmező jelenti- tette hozzá a szakember.

A Pannon-medence még nagyon sok feltáratlan területet rejt, de ezeknek a kitermeléséhez új technológiákra és jelentős szakmai felkészültségre van szükség - mondta Mirko Zelic, a horvát INA kutatás-termelési vezetője az aláírást követően. A horvát szakember hozzátette: az eddig is eredményes együttműködésnek köszönhetően a Dráva térségében már sikerült eredményeket elérni.