Közérdekű a Hankook-szerződés

Vágólapra másolva!
A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak (GKM) tizenöt napon belül ki kell adnia a Hankook-abroncsgyár támogatási szerződését az azt kérő újságírónak - döntött kedden első fokon, nem jogerősen a Fővárosi Bíróság.
Vágólapra másolva!

A tárgyaláson elhangzott: Bogád Zoltán, az Index munkatársa azt követően vitte perre az ügyet, hogy a tárca a kérése ellenére nem adta ki neki a dokumentumot, azt közölve, a támogatás összegét - az államháztartási törvény rendelkezéseinek eleget téve - korábban nyilvánosságra hozták a Gazdasági Közlönyben.

A felperes jogi képviselője a bíróság előtt azt emelte ki, nem az alapadatokra, hanem magára a szerződésre kíváncsiak, az állami költségvetést érintő juttatások, kedvezmények pedig közérdekű adatnak minősülnek.

A GKM ügyvédje szerint eleget tettek törvényi kötelezettségüknek, a szerződés többi részét pedig üzleti titoknak minősítette a Hankook magyarországi cége, így szerinte azokat csak ők adhatják ki.

A bíróság arra alapozva, hogy a Hankook álláspontjában nem várható változás elutasította a szaktárca azon kérelmét, hogy újabb tárgyaláson tehessenek bizonyítási indítványt.

Az ítélet szerint a bíróság egyetértett a felperessel abban, hogy az ilyen ügyekben alapelv a közérdekű adatok nyilvánossága, ugyanakkor nem látta megalapozottnak a kiadás megtagadásának indokát.

Szőke Katalin, a GKM kommunikációs főosztályának helyettes vezetője későbbre ígért tájékoztatást az ügyben,.

A Hankook Tire rácalmási gumiabroncsgyárában jelenleg is folyik a munkaügyi ellenőrzés, lezárása szeptember végére várható. A vizsgálat azután indult, hogy több sajtóorgánumban is megjelent, hogy a cég munkatársai az augusztus 20-iki nemzeti ünnepen is dolgoztak. A gumigyártó cég állítólag engedélyt kapott a munkaügyi minisztériumtól a munkaszüneti napi foglalkoztatásra, de erről a szaktárcánál nem tudnak.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter akkor azt mondta: " A Hankook-nak kutya kötelessége minden jogszabályt betartani Magyarországon. Ez feltétele annak is, hogy maradéktalanul hozzájuthasson ahhoz az állami támogatáshoz, amit azért kapott, mert 130 milliárd forintot fektet be Magyarországon. Ha ezt nem teszi meg, sokszoros büntetésre és ráadásul a támogatások egy részének elmaradására kell számítania".

A beruházáshoz a gazdasági tárca fejlesztési támogatás címen 15,881 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott. A munkaügyi minisztérium továbbá a munkaerőpiaci alap felnőttképzési célú kerete terhére 140 millió forintot, a gyár munkahelyteremtési programjához pedig 360 millió forintot biztosított.

A cégnek egyébként nem ez az első ügye a munkaügyi hatóságnál. Korábban, pünkösdkor is berendelte a dolgozókat, a felügyelőség már ekkor vizsgálatot rendelt el, ami szeptember közepén zárul.

Sajtóértesülések szerint a munkaidőre vonatkozó szabályok megsértése miatt akár 8 millió forintra is büntethetik a szabálysértő munkaadót. Visszaesőként pedig már 20 millió forint is kiszabható.

A cég ellen júliusban munkaügyi vizsgálat is folyt, a szakszervezet bírósági eljárásra készült. Az érdekvédők arra panaszkodtak egyebek mellett, hogy szabálytalanok a fizetések és az elszámolások, valamint törvénytelen elbocsátások történtek. A menedzsment azonban nem is tárgyalt velük.