Három ajánlat a lovi vagyonértékelésére

Vágólapra másolva!
Három ajánlat érkezett a Nemzeti Lóverseny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. vagyonértékelésére kiírt pályázatra, amelynek eredményét az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV) szeptember közepéig hirdeti ki - mondta Oravecz Péter, az ÁPV szóvivője.
Vágólapra másolva!

A vagyonértékelésre a privatizációs pályázat kiírása miatt van szükség. Az értékesítési tender elválaszthatatlan része a pénzügyminiszter által kiírt koncessziós pályázat. Mindkét tendert idén augusztusban tették közzé. A koncessziós és a privatizációs pályázatra 2007. november 30-án kell beadni az ajánlatokat.

A koncessziós pályázat a lóversenyfogadás és a bukmékeri rendszerű fogadás szervezésére 20 éves időtartamra szól. A tenderfelhívás szerint a lóversenyfogadás szervezésére évente legalább 100 millió forint, bukmékeri rendszerű fogadás szervezésére évente legalább 400 millió forint a koncessziós díj legkisebb összege. A nyertes a koncesszió teljes időtartamára kizárólagosan folytathatja a lóversenyfogadást, míg a bukmékeri rendszerű fogadás a tevékenység kezdetétől számított öt évig élvez kizárólagosságot.

A nyilvános, egyfordulós privatizációs tenderen a Nemzeti Lóverseny Kft. 1,448 milliárd forint névértékű, a jegyzett tőke 100 százalékát megtestesítő állami tulajdonú üzletrészét és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. egymilliárd forint névértékű, a jegyzett tőke 100 százalékát megtestesítő állami tulajdonú üzletrészét adják el. A Nemzeti Lóverseny Kft. a tulajdonában lévő Kincsem Park fenntartását és üzemeltetését végzi, a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. pedig a lóverseny fogadásszervezést.

Mint korábban az [origo] beszámolt róla, a kormány 2006 végén döntött arról, hogy idén február 28-ig kell kiírni a koncessziós pályázatot a lóversenyfogadás és a bukmékeri fogadásszervező tevékenységre, és ezzel együtt kell közzétenni a Nemzeti Lóverseny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. üzletrészeinek eladására a privatizációs tendert is.

A Nemzeti Lóverseny Kft. a tavalyi évet 420 millió forint bevétel mellett, 770 millió forint veszteséggel zárta az előzetes adatok szerint. Az előző évben, 2005-ben 10 százalékos éves növekedés mellett, 393 millió forint bevételt és 94 millió forint mérleg szerinti nyereséget ért el. A profit vagyonértékesítésből származott. A fogadásokat szervező Magyar Lóversenyfogadás Szervező Kft. árbevétele 1,4 milliárd forint volt tavaly, míg egy évvel korábban 1,334 milliárd forint. A vállalkozás az előzetes adatok szerint 3-4 millió forint mérleg szerinti nyereséggel zárta a tavalyi évet, szemben a 2005. évi hatmillió forint nyereséggel.