Tovább erősít napenergiában Európa

Vágólapra másolva!
A napenergiából villamos-energiát előállító, úgynevezett fotovoltikus napelemek beépített kapacitása Európában várhatóan eléri a 3 gigawattot 2010-re, ami körülbelül háromszorosa a tavaly év végi szintnek.
Vágólapra másolva!

Az ambíciózus szándékot Winfried Hoffmann, az Európai Fotovoltikus Ipari Szövetség (EPIA) elnöke jelentette be.

A következő években az ágazat remélhetőleg tartani tudja az éves szinten legkevesebb 25-30 százalékos növekedést - mondta Hoffmann újságíróknak egy milánói szakmai konferencián, a Reuters tudósítása szerint.

Európa ugyan a fejlesztések számos területén az Egyesült Államok és Ázsia után kullog, de a megújuló energiákban a világ vezető földrésze. A földön napenergiából előállított összes villamos energia felét Európa termelte tavaly, de az ehhez szükséges napcelláknak csak mintegy 30 százalékát gyártották itt. Közben Kínában meredeken növekszik a gyártás, mutattak rá a konferencia résztvevői.

Hoffmann ugyanakkor elhessegette azon aggodalmakat, melyek szerint Kína teljesen átveheti az európai napenergia-berendezések gyártását, amely automatizált, és így nem igényel egy csomó költséges európai munkaerőt.

A napfényes Olaszország, amely jelenleg jócskán lemaradt az egyébként kedvezőtlenebb földrajzi adottságú Németország mögött, azt tervezi, hogy 2016-re 3000 megawattos napelem-kapacitást épít ki - írja a Reuters. A tavalyi év végén ez még csak 50 megawatt volt, de idén új ösztönzőket vezettek be Itáliában.