Kavarodás a nyugdíjpénztári bevallásoknál

Vágólapra másolva!
Több mint fél év alatt sem tudott működő rendszert kialakítani az APEH a magán-nyugdíjpénztári bevallások kezelésére. Így az egyes pénztáraknál csak október közepén tudják a tagdíjakra jutó hozamokat jóváírni - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Bár a magán-nyugdíjpénztári tagdíjak bevallása és befizetése már január elsejétől az adóhivatalra (APEH) tartozik, azóta sem sikerült zökkenőmentessé tenni a rendszert. A munkáltatói tagdíj-befizetéseket az APEH naponta utalja a pénztáraknak, de a bevallások legfeljebb októberre - néhány kassza véleménye szerint inkább novemberre - kerülhetnek "egyenesbe".

A Dimenzió pénztáránál úgy gondolják, jelenleg még becsülni sem lehet, hogy a rendszer rutinszerű működése mikorra várható. Akadnak egyébként, akik úgy vélik, ezt követően is be kell rendezkedniük a kasszáknak arra, hogy minden esetben két hónapba telik, mire a beérkező összegeket azonosítani lehet.

A dolog a pénztártagok számára ijesztő lehet, például az Allianz magánnyugdíj-pénztáránál sokan kétségbeesve tapasztalhatták, hogy egyéni számlájuk 2007. évi bevallás és befizetés forgalma jelenleg is nulla, miközben munkáltatójuk rendben fizeti utánuk a járulékot.

Ennek magyarázata - mint arról a kassza a tagokat is tájékoztatta -, hogy az adóhivatal 2007. július 3-án indította el a munkáltatói bevallási adatok továbbítását a pénztáraknak. A kasszák pedig csak ezzel egy időben kezdhették el a fogadó program fejlesztését. Az adatszolgáltatások pénztári feldolgozása után lehet az egyéni számlákra könyvelni, illetve ezzel egy időben a tagdíjakra jutó hozamokat jóváírni. Ennek várható időpontja, az Allianz szerint október közepe.

Az APEH az első öt hónapról szóló bevallások egy részét már elküldte, ezek értelmezése és feldolgozása a pénztárnál jelen pillanatban is folyik - mondta el a Napi Gazdaságnak Lehoczky László, az MKB-kasszák vezetője.

A központosított beszedés elindulása a várakozásoknál több problémával jár, a folyamat végleges kialakítása még korántsem fejeződött be - hangsúlyozták a Dimenzió magánpénztárnál. Az új rendszer, a Dimenzió szakemberei szerint az idén jelentős többletfeladatot és költséget jelent valamennyi szereplőnek.

Véleményük szerint az eddigi tapasztalatok alapján, az ügyviteli eljárások folyamatos korrekciója mellett néhány jogszabály-módosításra is szükség van (például a felszámolási eljárás alatt lévő foglalkoztatói tartozás 40 nap alatti bejelentése, az ekhós tagok tagdíjfizeté­sének rendezése).

Nagy Csaba, az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója a kérdésről lakonikusan csak annyit mondott: a tagdíjbevétel folyamatosan és késedelem nélkül érkezik, a bevallásokkal kapcsolatban pedig az adóhatóságot érdemes kérdezni.