Lassul a világgazdaság az IMF szerint

Vágólapra másolva!
A globális gazdasági növekedést valószínűleg lassítani fogja a világ piacain uralkodó zavar - állítja a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A szervezet szerint a hatások elsősorban idén jelentkeznek, 2008-ban már kevésbé.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb hatással mindez az Egyesült Államokra lesz, de Európa egyes részein is lassul a növekedés, idézi a Valutaalapot a BBC. Az IMF az OECD figyelmeztetése után egy nappal jött ki a megjegyzéseivel. Az OECD az amerikai gazdaság éles lassulását vetíti előre 2007 második felében. Az OECD éves világgazdasági kitekintésének megjelenése októberben esedékes.

Potenciális sebezhetőség

Az Egyesült Államok másodlagos kölcsönpiacán elszenvedett veszteségek mértékének bizonytalansága tőzsdei zavarokat okozott. Az IMF egyik szóvivője azt mondta, hogy a zavar "a nemzetközi gazdasági piacokon uralkodó kegyes feltételek egy kivételesen hosszú időszaka, és szilárd globális növekedés után következett be". A legtöbb feltörekvő gazdaság növekedése továbbra is "viszonylag robosztus", teszi hozzá az IMF.

Mindemellett, a jelentés azt is kimondja, hogy egyes országok, amelyek nagymértékben függenek a külső finanszírozástól, sérülékenyek lehetnek a pénzpiaci árfolyamcsökkenéseknek.