Küszöbön a sztrájk Ferihegyen

Vágólapra másolva!
Sztrájkhangulat van Ferihegyen. A Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezetének (RFDFSZ) vezetői szerint elfogyott a türelem, az utolsó paktumot is letették pénteken a menedzsment asztalára. Ha nem fogadják el a a követelésüket, akkor bármelyik pillanatban sztrájkot hirdethetnek.
Vágólapra másolva!

Alig múlt el a BKV sztrájk fenyegetése a fővárosban, máris küszöbön a repülőtéri dolgozók sztrájkja. A cégnél 250 napja próbálnak megegyezni, de úgy tűnik, hogy nem sikerül. A legerősebb szakszervezet azonban nem vár tovább. Pénteken letették a menedzsment asztalára az utolsó kompromisszumos javaslatukat a dolgozók gyerekeinek rajzaival mellékelve. Ebben 9,5 százalékos béremelési igényt fogalmaznak meg a szakszik. Amennyiben rövid határidőn belül nem mozdulnak az álláspontok, marad a sztrájk - mondta Pető Alfréd, az RFDFSZ elnöke.

A Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezetének (RFDFSZ) szerint a repülőtér dolgozói az állandó tulajdonosváltások miatt folyamatos bizonytalanságban élnek. A repülőtérről ugyanis az elmúlt két évben 350 dolgozót bocsátottak el, miközben a feladatok megsokszorozódtak - közölte Pető. A repülőtér a forgalom növekedése nyomán elérte a kapacitásának határait, a biztonsági feladatokat azonban egyre szigorúbb feltételek között az Európai Uniós elvárásoknak is megfelelve kell ellátni.

Az RFDFSZ a kompromisszumos megegyezés érdekében továbbra is szükségesnek tartja a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat bevonását a tárgyalásokba, mert abban hisz, hogy egy objektív harmadik fél közvetítői szerepben segítheti a gyors egyezség megszületését.

No pasaran

A cég vezetése kitart az eredeti ajánlata mellett: két hónapja 6,5 százalékos béremelést javasolt visszamenőleg januártól a dolgozóknak. Ebből 5,8 százalékot fizetnének ki átlagosan, a fennmaradó 0,7 százalékot pedig elkülönítenék a bérkorrekciókra. Mindez megfelel az Országos Érdekegyeztető Tanács 5,5-8 százalék közötti ez évi ajánlásával - mondta az origo kérdésére Szollár Domokos a Budapest Airport szóvivője. A repülőtér ugyanis pénzügyi lehetőségei határaihoz érkezett és csak ekkora béremelést tud kigazdálkodni.

A szóvivő úgy látja, hogy a munkügyi közvetítő kifogása is ürügy a szakszervezet részéről, hiszen az első pillanattól elfogadták volna. De nincs egységes bérkövetelése az érdekvédelmi szervezeteknek.

Külső szakemberek szerint nem lehet csodálkozni, hogy újabb társaság próbálja a bérpozícióját sztrájkkal javítani. Európai összehasonlításban keveset sztrájkol a magyar munkavállaló. Egy német alapítvány 17 országot összehasonlító felmérése szerint csak a németeknél, a svájciaknál, a lengyeleknél, és a hollandoknál kevesebb a munkabeszüntetés, mint nálunk.

Az ok hogy a dolgozók kevéssé szervezettek és nincs kultúrája az érdekérvényesítésnek. Nincs erős szolidaritás, a dolgozók többsége pedig félti az állását és ezért nem szívesen áll ki a jogaiért - vélekedik Szabó Endre az egyik legnagyobb érdekvédelmi szervezet elnöke.