Vágólapra másolva!
Az uniós tagság alaposan megborította a román külső egyensúlyt. Január és július között 63 százalékkal romlott a külkereskedelmi mérleg, és kétszeresére nőtt a folyó mérleg hiánya.
Vágólapra másolva!

Romániában 63 százalékkal 11,5 milliárd euróra növekedett január és július között a kereskedelmi mérleg hiánya az egy évvel korábbi helyzethez képest - közölte a nemzeti statisztikai hivatal. A deficit növekedésében az unióba történt belépés és a lej drágulása játszott közre. Az import 28,6 százalékkal 28,3 milliárd euróra nőtt az első hét hónap alatt, a kivitel 12,4 százalékkal 16,7 milliárd euróra növekedett.

A külkereskedelmi forgalom Románia uniós tagfelvétele óta romlott erőteljesen. Az év eleje óta lényegesen olcsóbb lett az import, megszűntek ugyanis az uniós tagországokkal szembeni korábbi importadók és a lej gyors leértékelődésen ment keresztül. A valuta 7 százalékkal drágult az euróhoz képest hét hónap alatt. Ez számos kisebb gyártót tevékenysége felhagyására késztetett, és gyors eltolódást idézett elő az alacsony hozzáadott értékű kivitelről, köztük a textilexportról. A gazdaság modernizálása ugyanakkor az import gyors növekedését eredményezi.

A kereskedelmi mérleg hiányával együtt a folyó fizetési mérleg is gyorsan romlott: a hiány duplázódott és ezzel 7,81 milliárd euróra nőtt az első félévében. A közgazdászok szerint a mérleghiány a lej további erőteljes gyengülését válthatja ki, ha a külföldi befektetések mérséklődnek, vagy a globális piacok nagyobb fenntartással viseltetnek a feltörekvő gazdaságok iránt.