Euróhamisítókra bukkantak Budapesten

Vágólapra másolva!
Euró bankjegyek eddig nem tapasztalt méretekben történő, tervezett hamísításának nyomára bukkantak a magyar biztonsági szervek és az Európai Rendőri Hivatal (Europol) - írta hétfői számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A lopott papírból több száz millió hamis eurót lehetett volna készíteni. Az ügyben érintett hat embert előállítottak.
Vágólapra másolva!

A magyar hatóságok az Europol támogatásával az elmúlt héten nyolc tonna, valódi bankjegyek előállítására alkalmas papírt foglaltak le Magyarországon. A szín alapján a papírt 50, illetve 200 eurós címletű bankjegyek nyomására használták volna fel. Az előbbiből mintegy 150 milliós értékben, a 200 eurós címletű bankjegyekből pedig 440 milliós értékben hamísítottak volna.

A most lefoglalt papírok nem bankjegypapírok voltak, hanem úgynevezett biztonsági papírok. A bankjegyek papírja a most lefoglaltakkal ellentétben több és másféle biztonsági elemet tartalmaz, (például vízjel, feliratos biztonsági szál) illetve az anyaga is más. Így ezek alapvetően alkalmatlanok jó minőségű hamisítványok előállítására.

A készpénzzel gyakran és szakmaszerűen foglalkozók számára ezek a papírok nem megtévesztők, tapintás alapján pedig a laikus is azonnal gyanút foghat - mondták el az [origo] megkeresésére a Magyar Nemezti Bank, sajtóosztályán.

A gyanú szerint a bankjegyek előállítására szánt papír Németországból származott, amit valószínűleg elloptak. Magyarországon hat gyanúsítottat őrizetbe vettek. A tervezett hamísítások hátterében feltehetőleg egy nemzetközi bűnbanda áll.Az üggyel kapcsolatban Budapesten hétfőn hozzák nyilvánosságra a további részleteket.

A hamis bankjegyeket nem nyomdai úton, hanem egytől egyig valamilyen irodai sokszorosító eszközzel (színes fénymásolóval, nyomtatóval) állították volna elő. Annak ellenére, hogy a hamisításhoz használható eszközök forradalmian fejlődnek, és így fokozott mértékben kell számolni a készpénzhamisítás lehetőségével, a forinthamisítások mind az esetek, mind pedig a lefoglalt hamis bankjegyek számát tekintve csökkenő tendenciát mutatnak.