Uniós koordinátor felügyel a Nabuccóra

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság koordinátorok kinevezésével igyekszik áthidalni egyes energeitikai projektek nehézségeit. A Magyarországot is érintő Nabucco földgázvezeték felügyelete holland exkülügyminiszter feladata lesz.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság négy koordinátort nevezett ki szerdán azzal a feladattal, hogy figyelemmel kísérjék és előmozdítsák olyan kiemelt energetikai projektek megvalósítását, amelyekkel kapcsolatban műszaki, politikai vagy pénzügyi nehézségek léptek fel.

A koordinátorok a Nabucco földgázvezetékért, a Franciaország és Spanyolország közötti nagyfeszültségű elektromos összeköttetésért, a Balti- és az Északi-tengeren található szélerőművek rendszerbe kapcsolásáért és a Németországot Lengyelországon keresztül Litvániával összekötő villamosenergia-vezetékért lesznek felelősek.

A Törökországot Románián, Bulgárián és Magyarországon át Ausztriával összekötő Nabucco földgázvezeték kiépítésének előmozdítását Jozias Johannes van Aartsen volt holland külügyminiszter kapta feladatul.

"Ezen az új összeköttetésen keresztül Közép-Ázsiából, a Kaszpi-tenger vidékéről és a Közel-Keletről lehet majd földgázt szállítani Európába, aminek révén javul országaink energiaellátásának biztonsága" - olvasható a bizottság által kiadott közleményben.

Andris Piebalgs energiaügyi biztos kijelentette, hogy a koordinátorok kinevezése jól mutatja az unió elkötelezettségét "a nagyszabású elsőbbségi energetikai projektek megvalósítása mellett".

A négy koordinátor kinevezése négy évre szól.Stratégiai támogatást nyújtanak és gyakorlati tanácsokat adnak: felderítik az előrehaladást gátló akadályokat, az optimális megoldások megkeresése érdekében egy asztalhoz ültetik a különböző országok érintettjeit, hozzájárulnak a projektek hatásainak értékeléséhez, meghatározzák a megvalósítás megfelelő stratégiáit.

A Nabuccóval foglalkozó Johannes van Aartsen mellett az olasz Mario Monti volt EU-biztos a Franciaország és Spanyolország közötti nagyfeszültségű villamosenergia-összeköttetés megvalósításáért, Georg Wilhelm Adamowitsch volt német gazdasági államtitkár a Balti- és az Északi-tengeren üzemelő szélerőművek összeköttetéseinek kiépítéséért, Wladyslaw Mielczarski lengyel egyetemi professzor pedig a Németország, Lengyelország és Litvánia közötti villamosenergia-összeköttetés kiépítésének felgyorsításáért lesz felelős.