Kóka: kevés az orosz gáz

Vágólapra másolva!
A következő 20-25 évben Magyarországon a gázfogyasztás a jelenlegi 14 milliárd köbméterről 17-17,5 milliárd köbméterre fog növekedni, az unió országaiban pedig ezalatt 100 milliárd köbméterrel emelkedik majd az igény. Éppen ezért alapvető, hogy ne csak az orosz Gazprom szállításaitól függjön az ellátás biztonsága, hanem legyen alternatív lehetőség is, ezt pedig a Nabucco-vezeték biztosíthatja.
Vágólapra másolva!

Kóka János gazdasági miniszter a tárca energiapolitikai elképzeléséiről tartott háttérbeszélgetésen kedden minden erejével arról próbálta meggyőzni a jelenlévőket, hogy személy szerint ő és a liberális vezetésű minisztérium teljes mellszélességgel az uniós Nabucco-gázvezetékrt támogatja - írja a Napi Gazdaság.

Bár a miniszter jelezte, hogy a projekt egyértelműen nem közcélú beruházás. Így sem a magyar, sem az uniós országok, értelemszerűen Brüsszel anyagi támogatására sem lehet számítani, kimondottan csak a beruházásban résztvevő cégek és bankok finanszírozására.

A Nabucco-projekt elindítása - amely elsősorban az iráni gázmezőkre épülne - 2002-ben vetődött fel, építése 2009-ben kezdődhetne el. Majd 2012-re érkezhetne az új vezetéken érkezne - a Kaszpi-tengeren ketesztül - az első néhány köbméter gáz, bár a tervek szerint második lépcsőben 2015-17 között tovább építenék a hálózatot. Kóka János szerint a vezeték megépítése azért lenne nagyon lényeges, mert ezzel sikerülhetne a beszerzési útvonalat valóban diverzifikálni, vagyis ez a lehetőség nem csak az orosz gáztól és a Gazpromtól függne. Szerinte azonban a projektet olyan formában kell megvalósítani, hogy az úgynevezett harmadik feles hozzáférés biztosítható legyen, vagyis az orosz Gazprom is érdekeltté váljon.

Természetesen látni kell azt is, hogy például Iránban, Türkmenisztánban és Kazahsztánban milyen gázforrásokra lehet alapozni a projektet, és mely cégek és bankok szállnának be a beruházásba, mert ezt csak üzleti alapon lehet megvalósítani. Számítások szerint Magyarországon a gázfelhasználás a mai évi 14 milliárd köbméterről 2030-ra 17-17,5 milliárd köbméterre fog növekedni, mialatt az uniós összes fogyasztás a jelenlegi 500 milliárd köbméterről 600 milliárd köbméterre.

Kóka János külön hangsúlyozta, hogy a tárca és a Financial Times közreműködésével azért szerveztek péntekre egy nagyszabású nemzetközi Nabucco-konferenciát a Parlamentbe, hogy egyértelművé tegyék Magyarország elkötelezettségét a projekt iránt. Mindez azért is lényeges, mert Kóka János szerint hiba volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek korábban úgy nyilatkoznia, hogy hazánk inkább a Gazprom által favorizált Kék Áramlat-vezeték építését támogatja.