Csúcsot döntött az olaj ára

Vágólapra másolva!
Történetében először 80 dollár fölé emelkedett az olaj hordónkénti ára, egy nappal azután, hogy az OPEC a kitermelés növeléséről döntött. A csúcs megszületésében a csökkenő amerikai készletadatoknak nagy szerepe volt. Később kissé csökkent az ár, de több ok miatt a trend nem várható tartósnak.
Vágólapra másolva!

Az amerikai könnyű nyersolaj tegnap délután lépte át a határkövet, majd zárásra ismét valamivel 80 dollár alá csökkent az ára. Az OPEC egy nappal korábban az olajtermelés napi 500 ezer hordóval való növeléséről döntött, ami azonban, egyes elemzők szerint alig több, mint egy jelképes gesztus. Az inflációt is beszámítva azonban, a jelenlegi ár még mindig az 1980-as évek elejének olajára alatt van - írja a BBC.

Az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az árak még magasabbra emelkedhetnek, akkor is, ha a kitermelés bővül. Amint a világkereslet növekszik, számos befektető úgy spekulál, hogy az olajárak tovább fognak emelkedni, és ezért vonzó célpont az olaj. Ami önmagában is felfelé mozdítja az árakat, mondják az elemzők.

A nominális új csúcs elérésében az amerikai készletadatok is segítettek, amelyek nyolchavi mélypontra estek. A készletek múlt héten 7,1 millió hordóval csökkentek, ami az előre jelzettnél is nagyobb. Ez pedig aggodalmakat keltett a téli fogyasztási időszak ellátásával kapcsolatban.

Kissé esett az ár

Csütörtökön reggel kissé csökkent a kőolaj ára a szabadpiacon, de még mindig közel van a szerdai rekordhoz, a hordónként 80 dolláros árhoz. Nem hagyott túl mély nyomot az árakon, hogy az OPEC novembertől napi 500 ezer hordóval bővíti a termelést, szakérők szerint ugyanis ez a növekedés nem lesz elegendő a téli kereslet kielégítésére. Az amerikai olajtartalékok kedvezőtlen alakulása mellett árfelhajtó tényező az is, hogy a Mexikói-öbölben, ahol az amerikai olajtermelés döntő része folyik, Humberto névre keresztelt trópusi vihar kezd kialakulni.

[origo]/MTI