Vágólapra másolva!
Újabb három pékséget vont be a versenyhivatal a Magyar Pékszövetség elleni kartelleljárásba. Így a GVH immár húsz sütödénél vizsgálja, hogy megáll-e az áreltérítés vádja. A hivatal ezzel párhuzamosan technológiai szabálytalanságok után is kutakodik.
Vágólapra másolva!

Razziaszerű vizsgálatot tartott szerdán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) négy pékségnél, a sütőipari kommandósok azt próbálták kideríteni, hogy kenyérsütés közben követnek-e el valamilyen szabálytalanságot a pékek. Az előzetes értesítés nélkül ellenőrzött cégek közül hármat abba az eljárásba is bevontak a versenybírák, amelyet május óta kartellvád okán folytatnak a Magyar Pékszövetség ellen.

A versenyhivatal feltételezése szerint a Zalaco Zrt., a Szolnoki Sütőipari Zrt. és a Kurdy Family Kft. is részt vett olyan megbeszélésen, ahol 17 más sütőipari vállalkozással a kenyér- és pékáruk átadási árára vonatkozó bizalmas üzleti információkat osztottak meg - rajtuk kívül a Nyírség-Hasso Kft.-nél tartott vizsgállódott tegnap a GVH.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a versenytörvény lehetővé teszi a GVH számára, de a jogszabály ezt előzetes bírósági jóváhagyáshoz köti. A versenyhivatalnak 180 nap áll rendelkezésére a feltételezett jogsértés - ez esetben a kartellvád - bizonyítására.