Alig javulnak a gazdasági várakozások

Vágólapra másolva!
Egy éve, 2006 augusztus óta némi hullámzás mellett lényegében stagnál a GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. Ez az üzleti várakozásokra is igaz, a fogyasztói várakozások viszont az ez év elejéig tartó csökkenés után idén márciustól, ha lassan is, de folyamatosan javulnak.
Vágólapra másolva!

Augusztusban júliushoz képest a hibahatárom belül lettek kedvezőbbek a várakozások a GKI Gazdaságkutató Zrt. által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint.

Az ipari bizalmi index júliushoz képest minimálisan csökkent, értéke az éves átlag környékén van, ami kedvezőbb az utóbbi évekénél. Augusztusban kissé romlott az elmúlt és a következő időszak termelésének megítélése. Valamivel kedvezőtlenebb lett a rendelésállomány értékelése, főleg az exporté. A saját termelésű készletállományok viszont apadtak. Az áremelési törekvés mértéke és köre nőtt, a foglalkoztatási szándék romlott.

Az építőiparban ugyancsak hibahatáron belüli a romlás. Kissé javult a rendelésállomány értékelése, de romlott a foglalkoztatásé. Az áremelési tervek az előző hónaphoz képest nem változtak, de az egy évvel ezelőttieknél jóval kevésbé erőteljesek.

A kereskedelmi bizalmi index érezhetőbben romlott. Az eladási pozíció és a megrendelések megítélése egyaránt pesszimistább a júliusinál, a készleteké viszont kedvezőbb. A kereskedelmi cégek inflációs várakozása erősödött, ami az élelmiszerek és kultúrcikkek körében várt áremelkedés következménye.

Augusztusban csak a szolgáltatói bizalmi index emelkedett. Számottevően javultak a várható forgalomra és foglalkoztatott létszámra vonatkozó várakozások. Az üzletmenet megítélése az előző hónaphoz viszonyítva lényegében nem változott. Az értékesítési árak várható alakulását augusztusban a júliusihoz hasonlóan ítélték meg a válaszadók.

A magyar gazdaság várható helyzetére vonatkozó, amúgy is borúlátó várakozások augusztusban az üzleti szférában és a fogyasztók körében is kissé tovább romlottak.

A GKI fogyasztói bizalmi index 2006. május-júliusi zuhanása, majd mérsékelt romlása következtében idén januárban 1995 óta nem tapasztalt mélypontját érte el. A februártól megfigyelhető mérsékelt javulás augusztusban is folytatódott, bár ez inkább stagnálásnak nevezhető. A lakosság saját várható pénzügyi helyzetére és munkanélküliségre vonatkozó várakozása júliushoz hasonlóan javult, megtakarítási képességétnek megítélése viszont romlott. Az inflációs várakozások a 2006. novemberi negatív rekordot követően hónapról hónapra javultak, augusztusban azonban romlottak.