Ugrásra kész az ECB

Vágólapra másolva!
Az európai jegybank alapvetően a növekedést támogatja, de árgus szemekkel vizsgálja a pénzpiaci folyamatokat. Trichet továbbra is ingatagnak látja az árstabilitást.
Vágólapra másolva!

Az euróövezet árstabilitását fenyegető kockázatok lehetséges növekedéséről beszélt Jean-Claude Trichet az övezet pénzügyminisztereinek portói tanácskozásán. Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke megerősítette, hogy az EKB kitart "alkalmazkodó" monetáris politikai kurzusa mellett, azaz a gazdasági növekedés elősegítése mellett áll, de azt is közölte, hogy nagyon figyelmesen követi a pénzpiacokon végbemenő fejleményeket.

Trichet ennek kapcsán úgy vélte, hogy a központi bankok "adott körülmények között" jó munkát végeznek, jelentősen hozzájárulnak a pénzpiaci felfordulás kezeléséhez.

A portói miniszteri tanácskozás alkalmából rendezett sajtóértekezleten Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök csekélynek tartotta a pénzpiaci zavaroknak a gazdasági bővülésre gyakorolt hatásait. Így az euróövezeti szakminiszterek egyelőre tartják az idei és a jövő évre adott növekedési előrejelzésüket. Az EKB szerint az euróövezetben idén és jövőre egyaránt 2 és 2,5 százalék közötti gazdasági növekedésre lehet számítani.