A többség támogatja a vasárnapi nyitva tartást

Vágólapra másolva!
A megkérdezettek jóval több, mint fele ellenzi, hogy korlátozzák az üzletek vasárnapi nyitva tartását. A legnagyobb szakszervezeti szövetség azonban csatlakozott a "Szabad vasárnapért" kezdeményezéshez.
Vágólapra másolva!

A magyarok 37 százaléka ellenzi az üzletek, bevásárló-központok vasárnapi nyitva tartását, miközben 58 százalék nem értene egyet azzal, ha ezek számára megtiltanák, hogy a pihenő napokon is nyitva tartsanak - derül ki a Medián felméréséből, melyet a Népszabadság ismertet.

Ez a vélemény elsősorban a bevásárlási szokásokkal függ össze, márpedig az emberek 83 százaléka szokott - legalábbis alkalmanként - vásárolni valamit vasárnap is, sőt egyhatoduk általában ekkorra időzíti a nagyobb vásárlásokat.

Bár júliusban a KDNP tett javaslatot a kereskedelmi törvény módosítására, a kezdeményezést kevesebben fogadják kedvezően az ellenzéki pártok táborában, mint a kormánypártokéban. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz - MPP hívei körében lényegesen nagyobb a fiatal korosztályok aránya, mint a kormánypártokéban, és az ő számukra sokkal inkább magától értetődő a vasárnapi vásárlás - írja a lap.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) által ez ügyben kezdeményezett "Szabad vasárnapért"-chartához a napokban csatlakozott a versenyszféra legnagyobb szakszervezeti szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) is - adta hírül az MTI.

Korábban kiderült, hogy egyes áruházláncok - így a CBA és a Reál Élelmiszer - ugyancsak támogatnák a vasárnapi nyitva tartás korlátozását, mert e napon kiszámíthatatlan a forgalom.