Drasztikus vágás mellett döntött Amerika

Vágólapra másolva!
Az amerikai szövetségi tartalékbank (Fed) kedden fél százalékponttal 4,75 százalékra csökkentette az irányadó kamatot, felülmúlva a szakértői várakozásokat. Az amerikai tőzsde indexe a Dow Jones, azonnali komoly emelkedéssel reagált a hírre, és közel 2 százalékos pluszban állt kilenc óra előtt kicsivel. A dollár viszont erősen gyengül az euróval szemben. 
Vágólapra másolva!

Rég nem látott feszültséggel várták a piacok az USA jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) monetáris döntéshozó testületének keddi döntését. A befektetők világszerte azt találgaták, mit lép az Egyesült Államok jegybankja. Az elemzők megosztottak voltak a 25 illetve az 50 bázispontos mérséklés között, bár többen várták a kisebb csökkentést. Abban viszont szinte mindenki egyetértett, hogy a kamat szinten tartása komoly esést hozott volna a tőzsdékre. Az amerikai tőzsde indexei azonban 2,5 százalékot emelkedtek zárásra, a Dow Jones például 2,51 százalékos növekedéssel 13 739 ponton zárt. Ezek után szerdán az európai és a magyar tőzsdén is komoly emelkedés várható, a forint erősödésével együtt.

Megfigyelők szerint a nem várt mértékű kamatcsökkentéssel a jegybank elejét kívánta venni annak, hogy esetleg recesszióba süllyedjen az amerikai gazdaság, amelynek a növekedését jelentősen lelassította a 16 éves mélypontra került lakóingatlan-piac, valamint a jelzálogpiac megrendülése.

A jegybank a gazdaságnövekedést kívánja felgyorsítani a lépéssel, amelynek a következtében csökken a lakossági és a vállalati kölcsönfelvételek költsége. A kereskedelmi bankok várhatóan rövid időn belül csökkentik hitelrátáikat. Egyes elemzői vélemények szerint az amerikai gazdaság növekedése a folyó negyedévben 2-2,5 százalékra lassult az előző negyedévi 4 százalékról. A jegybank közleménye - az eddig legfontosabbnak tartott - infláció kapcsán megjegyezte, hogy a maginfláció terén szerény javulás tapasztalható, hozzátéve azonban, hogy bizonyos kockázatok azért még vannak. A Fed a fő hangsúlyt most a gazdaság állapotára helyezte. Közleményében leszögezte, hogy az első félévben mérsékelt volt a gazdaságnövekedés és a mostani mintegy megelőző lépést volt, hogy ne lassuljon tovább a gazdaságbővülés.

Az utolsó csökkentés 2003. június 25-én volt, akkor negyed százalékponttal 1,00 százalékra mérsékeltek, ami 1958 óta a legalacsonyabb lett.

Ezután 2004 júniusig az alapkamat változatlan maradt, majd 2004 júniusa és 2006 júniusa között a Fed 17 alkalommal emelt kamatot, rendre negyed százalékponttal.

Tavaly augusztusában szakadt meg a kamatemelési sorozat, a célkamat akkor 5,25 százalék maradt, azóta nyolc alkalommal döntöttek a szinten tartásról.