A Trigránit Oroszországban terjeszkedik

Vágólapra másolva!
A Trigránit megkezdte az ígért 5 milliárd euró befektetését Oroszországban: megvásárolta a Torgovi Kvartal elnevezésű fejlesztő cég 50 százalékát, közölte szerdán a Vedomosztyi című moszkvai lap a Trigránithoz közeli forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A Torgovi Kvartal (Kereskedelmi negyed) elnevezésű cég eddig összesen 104 ezer négyzetméternyi területű, három bevásárló-központot építtet fel és ad bérbe, és további 266 300 négyzetmétert épít jelenleg, többek között Omszban és a moszkvai városszélen lévő Domogyedovóban.

Orosz szakértők szerint 240-250 millió eurós üzletről lehet szó. A cég felének megvásárlása lehetővé teszi, hogy már 2008-ben hozzálássanak egymilliárd euró értékű tervezetek megvalósításához, vagyis körülbelül egymillió négyzetméter megépítéséhez, vélekedtek a lap által megkérdezett szakértők.

A Torgovi Kvartalnál ehhez hozzátették, hogy nem csupán bevásárló-központról, hanem többfunkciós épületekről is szó van, amelyekben kereskedelmi, irodai és szállodai részlegek is lesznek. Ilyenek építéséről, illetve a szükséges telkek megvásárlásáról már tárgyalásokat folytatnak többek között Penzában, Rjazanyban, Szamarában, Szaratovban, Ufában, Kazanyban és Sziktivkarban.

A lapnak egy szakértő kifejtette: az üzlet mindkét fél számára előnyös: a Torgovi Kvartal olcsóbb pénzügyi forrásokhoz, a Trigránit új építési telkekhez és adminisztratív munkaerőhöz jut. A nagyvárosokon kívüli piac pedig még messze nem telített Oroszországban: a Trigránit lehetőségeivel a Torgovi Kvartal el tud jutni az egymilliónál kevesebb lakosú városokba, és ott igen komoly "játékos" lehet.

A Vedomosztyi szerint a Trigránit komolyan belevetette magát az orosz piacba: az év elején a Gazprombank-Inveszttel alapított közös vállalat 5 milliárd eurót tervez oroszországi ingatlanokba fektetni. Emellett a Trigránit Szentpétervár kormányzójával, Valentyina Matvijenkóval aláírt megállapodása értelmében, többek között 385 ezer négyzetméter kereskedelmi és irodai területet építhet a város Vityebszki pályaudvara mellett, és más beruházásokat is eszközölhet.