Cégeket darabolna az uniós energiacsomag

Vágólapra másolva!
A biztonságos energiaellátás és - a tevékenységek szétválasztásával - valódi uniós energiapiac megteremtését célzó új javaslatcsomagot ismertetett az Európai Bizottság, amelybe a külföldi befolyásszerzők elleni biztosítékokat is beépítettek. Megfigyelők szerint ez utóbbiak elsősorban az orosz energiaóriásokat célozzák.
Vágólapra másolva!

A javaslatcsomag középpontjában a nagyobb fogyasztói választékra, a tisztességesebb árakra, az energiafelhasználásból eredő környezetszennyezés csökkentésére és az ellátásbiztonságra irányuló törekvés áll. Egyúttal Brüsszel biztosítani kívánja minden uniós lakos számára az energiaszolgáltatók közötti valódi választási lehetőség előnyeit.

A várakozásoknak megfelelően a csomag javasolja a szétválasztást a hálózati tulajdonjog és a hálózatüzemeltetés tekintetében. "Ugyanaz a vállalkozás a jövőben nem lehet az átviteli hálózat tulajdonosa, ha egyúttal energiatermelői vagy szolgáltatói tevékenységgel is foglalkozik" - áll a javaslatban, amelyet még az EU-tagországoknak is el kell fogadniuk.

A bizottság előírná, hogy ha "EU-n kívüli vállalkozások jelentős érdekeltséget, sőt, meghatározó befolyást kívánnak szerezni egy uniós energiahálózat fölött", az említett vállalatoknak ugyanazoknak a szétválasztási követelményeknek kell megfelelniük, mint az uniós vállalkozásoknak. A bizottság jogosult fellépni, ha egy fölvásárló vállalkozás nem képes bizonyítani, hogy független az energiaszolgáltatói és termelői tevékenységektől.

A brüsszeli testület javasolta egy, a tagállamok energiapiaci szabályozó hatóságainak együttműködését elősegítő ügynökség létrehozását is. Ennek hatásköre kiterjedne ugyan jogilag kötelező erejű döntések meghozatalára, de csak kiegészítő szerepet játszana a tagállamok szabályozó hatóságai mellett. A bizottság intézkedéseket javasolt a tagállami nemzeti szabályozó hatóságok függetlenségének megerősítésére és garantálására, és ajánlotta azt is, hogy az átviteli, illetve szállításirendszer-üzemeltetők európai hálózatot hozzanak létre.

A nagyobb átláthatóságért Brüsszel az információhoz való egyenlő hozzáférést és az árképzés átláthatóságát is igyekszik javítani, a szolidaritás növelését pedig a nemzeti piacok egymáshoz való közelítésével érné el. A bizottság gondoskodni kíván arról is, hogy a tagállamoknak több lehetősége legyen egymás megsegítésére az energiaellátást fenyegető veszélyekkel szemben.

Nemzetközi fogyasztóvédelmi és energetikai szervezetek üdvözölték a csomagot, de mindkét részről jelezték, hogy azt fontos, de még csak közbeeső lépésnek tekintik a teljesen egységes uniós energiapiac felé. A Gazprom orosz energiaóriás Brüsszelben közleményt adott ki, jelezve, hogy tanulmányozza a csomagot. Megfigyelők szerint a külföldi befolyásszerzők elleni bizottsági biztosítékok elsősorban az orosz energiaóriásokat célozzák. A Gazprom ugyanakkor leszögezte: osztja az EU azon célkitűzését, hogy hosszú távon biztosítsák az uniós energiaellátás biztonságát.

A most bejelentett javaslatokat az EU-tagországok energiaügyi miniszterei, illetve várhatóan állam- és kormányfői is megvitatják majd.