Nyolcmilliós munkaügyi bírság a Hankooknak

Vágólapra másolva!
Megbírságolta 8 millió forintra a Hankook Tire Magyarország Kft.-t az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség Közép-Dunántúli Munkaügyi Felügyelősége. A büntetés oka a magyar munkarend és a Munka Törvénykönyve előírásainak súlyos megsértése. 
Vágólapra másolva!

A felügyelőség átfogó munkaügyi vizsgálat alapján állapította meg, hogy több alkalmazott 12 órát meghaladóan, 15-16-18 órát is dolgozott folyamatosan, ami ellentétes az előírásokkal. A szabályok szerint a napi munkaidő 8 óra, a rendkívüli munkavégzés ideje napi 4 óra lehet.

Ezen túlmenően a Hankook több esetben nem tartotta be azt az előírást, hogy két munkanap között a dolgozóknak legalább 11 óra pihenési időt kell biztosítani.

A felügyelőség megállapította azt is, hogy augusztus 20-án több olyan alkalmazottal is munkát végeztettek, akiket munkaszüneti napon az előírások alapján erre nem kötelezhetett volna a Hankook.

Jankó Zoltán kifejtette: a Hankook több esetben késedelmesen jelentette be a munkavállalók biztosítási jogviszonyát is, s nem minden esetben megfelelő a társaság munkaidő nyilvántartása sem. Az igazgató hozzátette: a bírság nem jogerős, a munkáltató jogorvoslattal élhet.