Teljes bankként lép a magyar piacra az Oberbank

Vágólapra másolva!
Öt százalékos piaci részesedést céloz meg Magyarországon a teljes banki szolgáltatóként 2007-ben piacra lépő osztrák Oberbank - jelentette be Franz Gasselsberger, az Oberbank AG vezérigazgatója. A bank három év alatt mintegy 100 embert vesz fel, és 9 új fiókot nyit. 
Vágólapra másolva!

Az Oberbank másfél éve már lízingcégként jelen van Magyarországon, ennek eredményeként 1100 bajor és osztrák ügyféllel rendelkeznek a főleg vállalatokra koncentráló banknál. A magyar piacról a vezérigazgató elmondta: az osztrákok számára ez a piac az egyik legfontosabb. Éppen ezért hiba volt, hogy 10 évig csak képviselettel rendelkeztek Magyarországon - tette hozzá a vezérigazgató.

A bank elsősorban a kis- és középvállalkozásoknál népszerű, de érdekes piac lehet számukra a lakossági is, főleg a hitelezés területén. Magyarországon ugyanis az eladósodás még mindig elmarad az unió átlagától - hangzott el a bemutatkozó sajtótájékoztatón. Gondolkodtak a magyar tőzsdei jelenléten is, a 17-18 százalékos kisrészvényesi arány azonban túl kevés ahhoz, hogy ezzel érdemes lenne elmozdulniuk a bécsi tőzsdéről - mondta a vezérigazgató.

Kissé későn jöttek

Az elkövetkező 3 évben 9 fiókot akarnak Magyarországon nyitni, és 115 embert foglalkoztatni. Az Oberbank minden olyan nagyobb városban jelen akar lenni Magyarországon, ahol már lízingcégként megvetették a lábukat. A vezérigazgató elismerte, hogy kicsit későn lépnek be a magyar piacra, de nem túl későn - tette hozzá. A siker szempontjából döntő lehet a magyarok mentalitása, ezért nem osztrák, hanem magyar bank akarnak lenni osztrák háttérrel - hangsúlyozta. Ezért a magyar leánybank vezérigazgatóján kívül magyar vezetőket akarnak foglalkoztatni.

Forrás: [origo]

A kockázat kezelésben egyébként nagyon konzervatív politikát folytatnak - mondta Franz Gasselsberger, ami azt jelenti, hogy a hitelállomány növekedését mindig a betéti állomány növekedésére alapozzák. Ennek is köszönhető, hogy a mostani hitelválság nyomott sem hagy a bank számaiban - mondta a bank vezérigazgatója.