A lakásvásárlók lehúzták az USA gazdaságát

Vágólapra másolva!
Agresszív mértékben csökkentett - recessziót is valószínűsítő - amerikai növekedési előrejelzést tett közzé szerdán Londonban az egyik vezető befektetési ház, nem sokkal azután, hogy más nagy londoni intézetek is közvetlen recessziós veszélyre figyelmeztettek.
Vágólapra másolva!

A BNP Paribas bankcsoport októberre szóló havi világgazdasági prognózisában - amelyet már ezen a héten hozzáférhetővé tett - azt írta: egyelőre nehéz megjósolni, hogy az amerikai fogyasztó milyen mértékben fogja vissza költekezését a nem elsőrendű - subprime - jelzálogadósi kör törlesztési bizonytalansága okozta hitelszűke és az ennek nyomán máris zuhanó lakóingatlan-árak miatt. A ház mindenesetre az eddigi 2,3 százalékról egy teljes százalékponttal 1,3 százalékra vette vissza az amerikai gazdaság jövő évi növekedésére adott előrejelzését.

Amennyiben az amerikai gazdaság növekedési üteme 2 százalék alá csökken, azt általában recesszió követi. Tekintve, hogy a növekedés már akkor 2 százalék alatt járt, amikor a mostani pénzügyi válság beütött, könnyedén megjósolható a recesszió, áll a prognózisban.

A napokban más nagy londoni házak is jelentős amerikai recessziós esélyről szóló előrejelzéseket adtak ki. A Federal Reserve múlt heti, váratlanul nagy arányú - fél százalékpontos - kamatcsökkentése után a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő azt írta: a csökkentés mértéke jelzi, hogy a Fed egyetért az egy éven belüli amerikai recessziónak átlagosan 32 százalékos esélyt adó piaci konszenzussal.

A Moody's maga egyébként ennél is borúlátóbb: a hitelminősítő rendszeres globális hitelfolyamat-elemzéseinek egyik legutóbbi összeállítása szerint a ház most 40 százalékosra becsüli az amerikai recesszió esélyét.

Ugyanilyen, 40 százalékos esélyt jósolt az amerikai recessziónak a következő egy évre Londonban múlt héten kiadott új, havi világgazdasági előrejelzésében az Economist Intelligence Unit (EIU). A világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző cége ezzel alaposan megemelte az amerikai recessziós kockázatra adott prognózisát, amely az előző havi hasonló jelentésben még 30 százalék volt. Az EIU alapforgatókönyve az, hogy az amerikai gazdaság az idén recesszió nélkül is mindössze 1,9, és a jövő év egészében is csak 2,1 százalékkal növekszik. Ez utóbbi is rontott előrejelzés: a ház a múlt hónapban még 2,3 százalékos amerikai növekedéssel számolt 2008-ra.

A BNP Paribas szerdán kiadott előrejelzése meredeken visszavette a kamatkilátásokat is. A cég szerint a Fed rövid távú szövetségi kamatcél-szintje az idei év végén 4,25 százalék lesz az egy hónappal ezelőtt várt 4,50 százalék helyett, és 2008 második negyedévére 3,5 százalékig csökken tovább. A ház elemzői ugyanerre az időpontra a múlt havi prognózisban még 4,5 százalékos Fed-alapkamatot jósoltak.

A cég legrosszabb kockázati forgatókönyve az, hogy az amerikai gazdaság növekedése az év végére negatívba fordul. Ebben az esetben a BNP Paribas előrejelzése 2008 második felére 2 százalékig csökkenő Fed-kamattal számol. E forgatókönyv szerint az éves szintre számolt amerikai GDP-növekedés az idei utolsó és a jövő évi első negyedévben mínusz 1,0 százalék lenne, utána lassan visszagyorsulna pozitív tartományba. A Federal Reserve napikamat-célja 2008 harmadik negyedévének elejére 2,00 százalékig csökkenne, és 2009 végéig ezen a szinten is maradna. Az euróövezet nem süllyed ugyan recesszióba, de jövőre minden negyedévben jóval 2 százalék alatti, 1,1-1,5 százalékos éves növekedéseket produkál.