A komáromi csincsillából menő a bunda

Vágólapra másolva!
Az idén 80 ezer csincsilla prémjét dolgozza fel és értékesíti a komáromi Wanger Csincsillatenyésztési Rendszer Kft., amely a napokban Kanadába, Japánba és Hongkongba szállított az értékes szőrmékből. Legutóbb Jennifer Lopez is komáromi csincsillából készíttette a bundáját.
Vágólapra másolva!

A világon ugrásszerűen nőtt a könnyű és finom csincsillaprémek iránti kereslet - mondta a Napi Gazdaságnak Potháczky Lajos, a komáromi kft. tulajdonos-ügyvezetője. A vásárlók a gazdag emberek köréből kerülnek ki, hiszen egy hosszú bunda ára 2-10 millió forint között van, ennek ellenére az idei mennyiségnek akár a kétszeresét is el tudnák adni. Ám hiába van a társaságnak 300 külföldi és csaknem ugyanennyi belföldi szerződéses beszállítója, nem jut elegendő alapanyaghoz.

Elsősorban a hazai beszállítók körét szeretnék bővíteni, de csak tőkével rendelkezőknek érdemes belevágni, ugyanis a sok odafigyelést és gondoskodást igénylő, mintegy félkilós rágcsáló szaporulata kicsi, emellett elég hosszú, nyolchónapos tartás után vágható le a bundájáért - magyarázza Potháczky Lajos.

A komáromi vállalkozó most bővíti és korszerűsíti saját állattartó és -feldolgozó telepét további 5000 férőhellyel - a közelmúltban már volt egy ugyanekkora fejlesztés -, egy férőhely megépítése 6000 forintba kerül.

Ma a feldolgozott prémek 60-70 százalékát külföldön szerzi be a társaság; a távlati cél az, hogy legalább a tengerentúli alapanyag-vásárlást csökkentsék. A csincsillaszőrmét zömében exportálják, Potháczky Lajos tudomása szerint számos világsztár, köztük Jennifer Lopez bundája is az általuk szállított darabokból készült. A világelsők között számon tartott vállalkozás ott van minden nívósabb szakmai rendezvényen, legközelebb az októberben megnyíló moszkvai prém- és bunda-világkiállításon vesznek részt.