Ötvenmilliárdot hozott a gazdaság fehéredése

Vágólapra másolva!
A kormány döntött a költségvetési törvényjavaslatról és az adóváltozásokról. Veres János pénzügyminiszter szerint a vártnál is jobban csökken költségvetési hiány, nem nőnek a terhek és jövőre akár már növekedhet is a fogyasztás. Helyes irányban, jó pályán indult el az ország és a konvergenciaterv - mondta a pénzügyminiszter a Világbank friss jelentésére utalva.
Vágólapra másolva!

A jövő évi költségvetési terv és az adótörvények változása mellett a konvergenciaterv féléves értékelőjét is elfogadta a kabinet, mondta Veres János pénzügyminiszter. A tavaly nyár óta megtett lépések következtében jelentősen javult az egyensúly. Ezért, bár jövőre marad a szigor és feszesség, folytatódnak a reformok, további megszorításokra, reáljövedelem-csökkenésre már nem kell számítani - tette hozzá Veres.

A törvénytervezet 2,8 százalékos gazdasági növekedéssel, 4,5 százalékos inflációs tervvel és minimálisan növekvő fogyasztással (0,4 százalék) számol. A közszféra létszáma nem csökken, az export viszont kétszámjegyű százalékkal bővülhet jövőre. A hiányt illetően az elsődleges egyenleg sok év után pozitív lesz - mondta Veres. A hiány 1240 milliárd forint lehet, az államadósság mértéke 66,1 százalék lehet, vagyis nagyjából szinten marad. A hiány a törlesztési terhek csökkenése miatt lesz kisebb, mint a korábban tervezett. A kiadások nem növekednek, ez alól azonban kivételt jelent a nyugdíj, a családi és szociális támogatások, plusz az uniós támogatáshoz biztosított társfinanszírozási források is nőnek - mondta el Veres János.

A büdzsé kiadásai nominális értékben szinten maradnak, de a reálérték fölött nőnek például a szociális támogatások, és a fejlesztési támogatások is - mondta Veres. A pénzügyminiszter ismét megerősítette, hogy a tb-kassza már idén enyhén szufficites lesz, néhány milliárd forint értékben.

Adóváltozások

A módosítási javaslatcsomag szerint az adóterhek csökkentésére legkorábban 2009. januárjától van lehetőség, mondta el Veres János. Jövőre elsősorban az új áfatörvény, és a rendszer egyszerűsítése, átláthatóságának növelése lesz fókuszban. A konkrét változások között Veres János említette a választható csoportos adóalanyiságot, a társasági adózás egyszerűsödését.

Az eddigi kis adók (munkaadói járulék, szakképzési, innovációs és rehabilitációs járadék) ezen túl egyben is fizethetők lesznek opcionálisan, vagyis az adminisztrációs terhek, a bejelentési kötelezettség jócskán csökken. Az összevont új adót a vállalkozások által foglalkoztatott munkavállalók száma alapján sávosan jelölik majd ki - tette hozzá Veres. Az egyszerűsödéssel a céges fejlesztések ösztönzése a kabinet célja, mondta, a változással a magasabb hozzáadott értéket képviselő vállalkozások járhatnak jobban. Az szja-változások miatt a havi 170 és 200 ezer forint közötti jövedelemmel rendelkező embereknek havonta körülbelül 4500 forinttal több marad jövőre a zsebükben. Összességében tehernövekedés nem lesz jövőre, a költségvetés nem akar több adót beszedni - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Fehéredő gazdaság

Már idén 50 milliárdot hoz a gazdaság fehéredése, mondta el Veres János. Ez a tétel remélhetőleg jövőre is rendelkezésre áll majd, hiszen a legális gazdaságba áttérők valószínűleg nem térnek vissza a szürkébb szférákba. Ennek érdekében a kormány további korrupcióellenes lépéseket is tervez, például a közbeszerzési eljárásban való részvétel feltételeinek szigorodásával.