Londonban hitelesnek tartják a deficitcélt

Vágólapra másolva!
Az euróbevezetés dátuma ugyan továbbra sem tűnik közelebbinek, de a jövő évi államháztartási hiánycél reális. Csökkenhet az infláció is.
Vágólapra másolva!

Elérhetőnek tartják londoni felzárkózópiaci elemzők a jövő évi magyarországi költségvetési tervben szereplő hiánycélt. Veres János pénzügyminiszter előző napi bejelentése szerint a kormány 2,8 százalékos GDP-növekedés, 4,5 százalékos infláció mellett tervezi a jövő évi költségvetést, amely eredményszemléletben 4,1 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt tartalmaz.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének csütörtöki kommentárja szerint ez "jó hír", és az ismertetett költségvetési tervek "hitelesnek tűnnek". A GS elemzése szerint a tervezet növeli annak valószínűségét, hogy a tényleges hiány el fog maradni a cég által jelenleg érvényben tartott 4,5 százalékos jövő évi államháztartási hiányjóslattól. A Goldman Sachs ezt a prognózist akkor fogja hivatalosan is felülvizsgálni, ha a magyar parlament "végzett (a hiánycél) módosításaival" - áll az elemzésben.

A GS az idei évre "6 százalék körüli" deficitet vár, és előrejelzése szerint a költségvetési politika "további jelentős karcsúsítása" jót fog tenni az inflációnak is, a kockázat azonban továbbra is az, hogy a növekedés "kiábrándító" marad.

A Standard & Poor's hitelminősítő éppen a héten erősítette meg a magyar szuverén adóskockázati besorolásokat - "BBB plusz/A-2", stabil kilátással -, arra hivatkozva, hogy Magyarország "kitartóan halad" a költségvetési konszolidáció felé.

A ház a besorolási megerősítéshez fűzött elemzés szerint ugyanakkor azzal számol, hogy a 2010-es választások közeledtével - és mivel a költségvetési konszolidáció tervei a 2008 utáni időszakra "bizonytalanok" - később lanyhulni fog a haladási ütem. Az S&P jóslata szerint ezért még 2010-ben is a GDP-érték 3,8 százaléka lesz az államháztartási hiány.

A Standard & Poor's közölte: kitart azon véleménye mellett, hogy Magyarország euróövezeti csatlakozása nem várható 2014 előtt.