Kanadai bevásárlók rohanták le Amerikát

Vágólapra másolva!
Bevásárlóturizmus kezdődött a napokban Kanadából az Egyesült Államokba. A kanadaiak az amerikai dollár látványos gyengülése miatt tudnak sokkal olcsóbban vásárolni szomszéduknál.
Vágólapra másolva!

A kanadai dollár az 1970-es évek óta először került paritásba az amerikaival, sőt a kanadai valuta némileg túl is szárnyalta már déli társát. Az amerikai dollár ugyanis mélyrepülésbe kezdett az elmúlt hetekben.

Az ABC televízió beszámolója szerint a kanadaiak a határszigorítás miatti többórás várakozás ellenére szinte tömegével áramlanak a határ menti amerikai városokba a jó üzlet reményében.

A határtól alig 5 mérföldnyire lévő Buffalo egy bevásárló-központjában a Brookstone áruház vezetője elmondta: a hét végén a kanadai vásárlók aránya elérte a 40 százalékot. A Famous Footwear látogatóinak 60 százaléka érkezett Kanadából.

A kanadaiakat az árak vonzzák. A gyenge dollár miatt minden amerikai cikkhez olcsóbban jutnak hozzá, mint otthon. A Bank of Montreal adatai szerint a kanadaiak 10-34 százalékkal fizetnek többet az amerikai termékekért Kanadában, mint az Egyesült Államokban, legyen szó könyvről, magazinról, ruháról vagy akár bútorról, fényképezőgépről.

Pár éve az amerikaiak csak "északi pesóként" emlegették a kanadai dollárt, akkor egy kanadai dollár 63 amerikai centet ért. Ma már az olajbevételek és a deficitmentes gazdaság által támogatott kanadai pénz csillog fényesebben. Elemzők szerint a kanadai dollár túlszárnyalhatja az 1,04 amerikai dolláros árfolyamot, ezt a csúcsértéket 1974-ben érte el.

A kanadai bevásárlóturisták 1991-ben, amikor a kanadai dollár értéke csak 89 amerikai centre erősödött, összesen 5 milliárd dollárt költöttek el a határ menti amerikai bevásárló-központokban, volt olyan nap, hogy 60 millió dollárt hagytak az Egyesült Államokban átruccanásaik során.