Változatlan a cseh alapkamat

Vágólapra másolva!
Változatlanul 3,25 százalékon hagyta irányadó kamatát a Cseh Nemzeti Bank csütörtökön. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.
Vágólapra másolva!

Utoljára augusztus végén szigorított, negyed százalékponttal a cseh jegybank, akkor inflációs aggodalmai miatt ötéves csúcsra emelte alapkamatát.

Az emelkedő ciklust 2005. októberben kezdték meg, először három lépésben 75 bázispontot szigorítottak tavaly szeptemberig, majd idén májusban, júliusban és augusztusban folytatták az emelést. Ezzel követték az Európai Központi Bank irányzatát, de vigyáztak arra, hogy a cseh kamatszint változatlan távolságra maradjon az EKB kamatminimum céljától.

Hétfőn a Magyar Nemzeti Bank negyed ponttal 7,50 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A Szlovák Nemzeti Bank a keddi kamatdöntésével változatlanul, 4,25 százalékon hagyta alapkamatát. Szerdán a Lengyel Nemzeti Bank szintén változatlanul, 4,75 százalékon hagyta irányadó kamatát, csakúgy, mint a Román Nemzeti Bank, 7,0 százalékon.

Az Európai Központi Bank irányadó kamatminimuma 4,00 százalékos, miután az EKB szeptember elején nem folytatta emelési sorozatát. Az amerikai tartalékbankrendszer (Fed) irányadó kamatcélja 4,75 százalékos, a múlt hét keddi, fél százalékpontos enyhítés óta.