Megbírságolták az OMV-t

Vágólapra másolva!
A piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezések megsértése huszonötmillió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az OMV-t.
Vágólapra másolva!

A határozat ellen fellebezni nem lehet és a bírság befizetésére 30 napja van az osztrák cégnek. A büntetést egyébként azért rótták ki mert tisztességtelenül befolyásolta a cég a piacot.

Az OMV tiltakozik

Az OMV tiltakozásának adott hangot a rá kiszabott bírság miatt, és bejelentette, hogy minden lehetséges jogi eszközt igénybe vesz a döntés megváltoztatására. A cég szóvivőjének nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy az OMV ellen olyan "gyorsított eljárást" folytattak le, amely nem tette lehetővé, hogy a magyar és az európai uniós joggal összhangban kifejtse álláspontját. Az OMV határozottan visszautasította a vele szemben megfogalmazott vádakat, és aláhúzta, hogy a Mollal kapcsolatos szándéknyilatkozatával éppen hogy növelni kívánta a piac átláthatóságát, nem pedig manipulálni azt.

Még ha az Európai Unió szorosan figyeli is az OMV-Mol ügy fejleményeit, rövidtávon semmit sem tehet a Lex Mol néven emlegetett törvény ellen, írta pénteki számában a Die Presse osztrák lap.

Ismertetve a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat hátterét, a konzervatív újság rámutatott, hogy a brüsszeli bizottság csak hosszú eljárás révén tudná Magyarországot a törvény megváltoztatására kényszeríteni, de addigra "az OMV-Mol affér már régen véget is érne".

A lap úgy tudja, hogy a tervezetet már hétfőn elfogadja a parlament, és a törvény nyolc nap múlva hatályba is léphet. A Die Presse biztosra veszi, hogy a javaslatot az Országgyűlés plénuma gyakorlatilag egyhangúlag jóváhagyja, csak Szanyi Tibor MSZP-s képviselő fog ellene szavazni.

Bár Lex Mol-ra keresztelték, a készülő törvény az OTP-t is védeni fogja, amely a Mol mellett a másik olyan, tőzsdén jegyzett magyar vállalkozás, amelynek nincs nagyrészvényese, emlékeztetett az újság. Ezt egyéb okok mellett Csányi Sándor OTP-főnök személyével is magyarázzák, akiről azt mondják, hogy nem hajlandó eltűrni tulajdonosi befolyást, írta azosztrák lap, megjegyezve, hogy Csányi tagja a Mol felügyelőbizottságának is.

A pénzügyminiszter a törvényességre figyelmeztet

Veres János aláhúzta: "nem fogadható el, ha bárki, bármely piaci szereplő félreérthető ajánlattal befolyásolja a piacot. Az ajánlattételnek a tőkepiaci szereplők esetében törvényben rögzített formája és feltétele van, ezt mindenkinek be kell tartani". Arra a kérdésre, hogy a pénzügyminiszter az OMV által a Mol-részvényekre tett 32 ezer forintos vételi ajánlatra gondolt-e, a miniszter azt válaszolta: "igen, konkrétan arra gondoltam." Elmondta: ez nem szabályosan megtett ajánlat volt, hanem a sajtóban megjelent ajánlatként lett ismert és nem adták be szabályosan a PSZÁF-hoz.

Az osztrák gazdasági miniszter Brüsszelben beszélt

Állást foglalt pénteken Martin Bartenstein osztrák gazdasági miniszter az OMV osztrák és a Mol magyar olajipari cégek együttműködése mellett brüsszeli sajtótájékoztatóján. Az Európai Unió tagországainak versenyképességi ügyekben illetékes miniszteri találkozója után Bartenstein arról beszélt, hogy egy jelentős közép-európai gazdasági szereplő jöhetne létre. A miniszter bírálta ugyanakkor a Lex Mol néven emlegetett, készülő magyar jogszabályt. Megismételte azt a véleményét, hogy az Európai Bizottság annak módosítását kérheti majd, mert valószínűleg nincs teljes összhangban az uniós értékekkel, például a tőke szabad áramlásával.

[origo]/MTI