Állnak a tárgyalások a forintsáv eltörléséről

Vágólapra másolva!
Az export védelme érdekében nem akar túl erős forintot a kormány, ezért áll ellen a forintsáv eltörlését szorgalmazó MNB-nek. Londonban attól tartanak, a választások közeledtével fellazul a költségvetési szigor.
Vágólapra másolva!

Nincs egyezség az MNB és a kormány között a forintsáv sorsáról, mivel a kormány attól tart, hogy a sáv felszámolása esetén a forint nagyon megerősödne - idézte pénteken az egyik vezető londoni befektetési ház Simor András jegybankelnököt.

Simor a héten Londonban járva találkozott a JP Morgan térségi szakértőivel, akik a megbeszélésről Londonban kiadott ismertetésben úgy idézték a Magyar Nemzeti Bank elnökét, hogy a forintsávról folyó tárgyalások "továbbra is zsákutcában vannak". A jegybank azzal érvel, hogy az árfolyam-ingadozási sáv felszámolása ésszerű lenne - noha egyelőre nem szorító szükségszerűség -, a kormány azonban ezt "nagyon erősen ellenzi".

A kormány fő aggodalma az, hogy a forint hozamelőny-valuta státusa (ennek lényege, hogy a befektetők alacsony kamatú devizahitelből magas hozamú adósságpiacokon vásárolnak) meredek felértékelődéshez vezetne a sáv eltörlése esetén. Ha az euróárfolyam 230-ig elmozdulna - akár csak egy rövid időre is -, az már ártana az exportnak, különös tekintettel arra, hogy jelenleg a nettó export a gazdasági növekedés egyetlen hajtóereje.

MNB, kormány: eltérő nézetek

Simor András, aki londoni látogatása idején újságírókat is tájékoztatott, a forint ingadozási sávjának sorsára vonatkozó MTI-kérdésre szintén azt mondta, hogy a bank és a kormány "eltérő nézeteket vall" e tárgyban, és "jelenleg itt tartunk". "A sáv van, és mi ennek megfelelően alakítjuk pénzügypolitikánkat" - tette hozzá.

A forintsáv sorsáról folyamatosak a találgatások a londoni elemzői közösségben. Épp a JP Morgan írta egyik minapi felzárkózó piaci helyzetjelentésében, hogy a sáv és az MNB inflációs célja egyelőre nem ütközik, de a következő években valószínűleg egyre nehezebbé válik az összeegyeztethetőségük.

A kormány "meggyőzhető arról", hogy a dezinfláció viszonylag fájdalommentes eszköze a forint további erősítése, ami egyébként a fogyasztónak is jó; ennek alapján a ház azzal számol, hogy a forintsáv módosításának esélye az idén még "elhanyagolható", de 2008-ban már 30 százalékosra növekszik - állt a JP Morgan korábbi elemzésében.

A Simor-találkozóról kiadott pénteki új JP Morgan-beszámolóban ugyanakkor az áll: a kormány esetleg akkor értékelné át álláspontját, ha a forint hozamelőny-státusa eróziónak indulna, "ez azonban rövid távon valószínűtlennek tűnik".