Német minisztert aggaszt a gyenge dollár

Vágólapra másolva!
A német kormány aggódik a gyenge dollár miatt, de az Európai Központi Bank (EKB) értésre adta, hogy tőle senki sem számíthat segítségre. Az amerikai valuta ideiglenes lendülete hamarosan ismét kifulladhat.
Vágólapra másolva!

A gyenge dollár alapvető ok az aggodalomra, különösen, ha még tovább gyengül - mondta Michael Glos német gazdasági miniszter hétfőn egy berlini acélipari tanácskozáson. Úgy vélte azonban, hogy az EKB "már megtette a magáét" azzal, hogy szeptember elején, korábbi piaci várakozással ellentétben, nem folytatta a kamatemelést.

Az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet a maga részéről - szintén hétfőn - megismételte, hogy az euró erejét a bank jelenleg nem tartja pénzügypolitikai döntést ösztönző tényezőnek. A Hetek fóruma az a hely, ahol "meg szokás vitatni mindazt, ami kedves a résztvevők szívének", mondta Trichet Brüsszelben, egy gazdasági értekezleten.

Hétfőn az értéktőzsdék nyitásakor az euró 1,4119 dollár volt középárfolyamon a londoni bankközi devizapiacon, egy óra múlva 1,4098 dollárnál tartott, 0,0042 dollárral olcsóbban a pénteki későinél, kora délután 1,4081 dollár volt. Tőzsdenyitás előtt egy órával 1,4137 dollár volt az euró, két órával korábban is 1,4137 dollár, a pénteki New York-i késői 1,4133 dollár után.

Az euró szeptember 18., a Fed kamatcsökkentése óta rekordról rekordra drágult, az utolsó csúcsa múlt hétfőn volt, 1,4283 dolláron. Azóta visszaesett, mert összefogás látszik kialakulni a Hetek fórumán a célból, hogy nyomást gyakoroljanak az amerikai pénzügyi kormányzatra a dollár süllyedésének meggátlása végett.

A pénteken megjelent, a vártnál sokkal jobb amerikai foglalkoztatási adatok kétségessé tették, hogy a Fed hamar folytathatná az enyhítést, ez is segíti a dollárt, de elemzők szerint a lendület rövidesen kifullad.