Tőzsdére viszik a Strabagot

Vágólapra másolva!
A Strabag építőipari vállalatot története során másodszor vezetik be a tőzsdére. A Kelet-Európában nagy terveket szövögető osztrák cég vezetése jóval több, mint egymilliárd euróra számít elsődleges kibocsátásából.
Vágólapra másolva!

Tőzsdére viszi részvényeit az osztrák Strabag SE építőipari konszern. A jövő hét végén záruló elsődleges nyilvános kibocsátásból 1,18-,1,35 milliárd euró bevételt remél - hirdette meg Hans-Peter Haselsteiner Strabag-vezér hétfőn, bécsi sajtóértekezletén. A Strabag SE-t egyszer már - 1996 és 2003 között - jegyezték a tőzsdén.

A villachi székhelyű cég, amelyben a közelmúltban 30 százalékot szerzett Oleg Gyeripaszka orosz iparmágnás, összesen 28,2 millió részvényt dob piacra (az ársáv 42-48 euró). A bécsi tőzsde történetében ez ígérkezik a legnagyobb elsődleges kibocsátásnak. Egyéni befektetők október 17-ig jegyezhetnek részvényeket - fejenként legföljebb 250-et -, az intézményi vásárlók október 18-ig.

A tőzsdei kereskedés előreláthatóan október 19-én kezdődik a Strabag-részvényekkel, amelyek száma összesen 114 millióra emelkedik a mostani kibocsátással. Most 16 millió új részvényt hirdettek meg azzal, hogy további 3 millió új részvény áll rendelkezésre a biztosra vett túljegyzés esetére. A cégnél a kínálatot háromszorosan meghaladó keresletre számítanak.

További 9,2 milliót a Haselsteiner család, Oleg Gyeripaszka és a Raiffeisen/Uniqua konzorcium értékesít. Az ügylet eredményeként az ő részük 25-25-25 százalékra csökken, és szintén negyedrész lesz közkézi. Haselsteiner igazgatósági elnök a sajtóértekezleten azonban világossá tette, hogy a három fő részvényesre épülő vezetői szerkezet fennmarad, és ők mindig azonos arányban fognak részesedni a tulajdonjogból.

A tőkeemelésből befolyó összeget elsősorban alapanyaggyártásba, a mamutcég stratégiai irányvonalába illeszkedő akvizíciókba, a virágzó oroszországi és kelet-európai építőipari piacon kívánják befektetni. Nyugat-Európában elsősorban utca- és alagútépítés a fő cél.

Az igazgatósági elnök sajtóértekezletén az utóbbi egy évben elért eredmények közül külön kiemelte a királyegyházi cementmű építését. Elmondta, hogy tavalyi termelési értékük 10,4 milliárd eurót tett ki, ezt öt év alatt szeretnék megkétszerezni.

Különösen a 2014-es szocsi téli olimpiai játékok beruházásigényét tartotta kecsegtetőnek, már csak azért is, mert Oleg Gyeripaszka révén a Strabag jó eséllyel indul a megbízásokért. Szerinte a 9,4 milliárd eurós megrendelésekből, amelyeket az orosz kormány előirányzott, a Strabag legalább egymilliárdot - mint mondta - "megcsíphet".

Haselsteiner leszögezte, hogy a Strabag SE vezető pozícióra törekszik az európai piacon. A cég több mint harminc országban rendelkezik érdekeltséggel, összesen 56 880 munkavállalót foglalkoztat. A legnagyobb piac továbbra is Németország a termelési érték 38 százalékával, Közép- és Kelet-Európára a bevétel egyharmada jut, ám a térségben, elsősorban az orosz piacon, 29 százalékos növekedést értek el tavaly.

A Format című osztrák gazdasági és pénzügyi hetilap elképzelhetőnek nevezte, hogy az építőipari mamutcég 2009-2010-ig további részvényeket visz piacra, méghozzá olyan arányban, hogy a három fő tulajdonos része 17-17-17 százalékra csökken. Ezt az igazgatósági elnök nem zárta ki. Közölte azt is, hogy további három évig kívánja vezetni céget, de ha "jól bírja", akkor esetleg tovább is.