Magyarországon szűnik meg a legtöbb cég

Vágólapra másolva!
Az idei év első kilenc hónapjában, 2006 hasonló időszakához képest 24 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója. A leginkább kockázatos iparágaknak változatlanul az építőipar, a kis- és nagykereskedelem minősülnek, ráadásul a kockázatok további növekedésével kell számolnununk, állítja a Coface.
Vágólapra másolva!

A hazai gazdasági helyzet romlását mutatja, hogy még mindig nagyon sok felszámolás és végelszámolás indul évente, sokkal több, mint bármely európai országban - írja a Coface az [origo]-hoz eljuttatott közleményében. Idén a cégek 3,9 százaléka léphet a megszűnés útjára. A magyar vállalatok többsége még mindig nem építette be a tudatos kockázatkezelést a működési folyamatai közé, pedig egy kereskedelmi ügylet sikerét nagyban befolyásolja a vevő hitelképességéről szerzett előzetes, pontos információ.

2007 első kilenc hónapjában közel 25 százalékkal nőtt a fizetésképtelenséggel kapcsolatos hazai cégeljárások száma a Coface Hungary legfrissebb elemzése szerint. Továbbra is nagymértékben nőtt a végelszámolások száma (60,83 százalékkal), a felszámolási eljárások volumene pedig négy százalékkal növekedett. Nem változik a helyzet a "igazi csődeljárások" számát tekintve, amelyek a vállalkozások fizetőképességének helyreállítására, azaz azok megmentésére irányulnak. Ilyen eljárások továbbra is rendkívül alacsony számban indulnak. Az év első kilenc hónapjában mindösszesen 17 ilyen indult Magyarországon.

A végelszámolások növekedése azt is jelenthetné, hogy a cégvezetők szembe néznek cégeik működésének problémáival és befejezik tevékenykedésüket. Ezzel szemben a nagy mértékű növekedés okát a Coface abban látja, hogy a pénzhiánnyal küzdő cégek a végelszámolást választják, mert úgy vélik, hogy számukra egyszerűbb lefolytatni ezt az eljárást, mint a felszámolást, hiszen az kevesebb felelősséggel jár számukra. Máskor a végelszámolás indításának célja kifejezetten az időhúzás, hogy mire feleszmélnek a hitelezők és követelhetnék a felszámolást, a céget kiürítik. A bejegyzett cégek száma, a már megszokott módon, annak ellenére is növekedett, hogy eddig soha nem látott módon szűnnek meg a cégek Magyarországon.

Ideje, hogy az árbevétel alapú cégvezetési szokást végre egy profitorientált szemlélet váltsa fel, amelynek persze szerves része a kockázatkezelés, hiszen csak a kifizetett számla termel profitot - fogalmaz Mikael C. Szabo, a Coface Hungary igazgatója. Sokan nem gondolnak arra, hogy egy ki nem fizetett, 10 millió forintos számlát nagyságrendileg már csak 100 millió extra árbevétellel lehet pótolni, hiszen a nemfizetésnek direkt, nettó kihatása van a profitra.