Túlteljesített a Hitelgarancia

Vágólapra másolva!
A Hitelgarancia Zrt. a múlt héten túlteljesítette tavalyi egész éves garanciavállalási teljesítményét. A társaság az év első háromnegyed évében 230 milliárd forint értékben vállalt készfizető kezességet zömmel kis- és középvállalkozások hiteleire, és ezzel 280 milliárd forint hitel felvételét mozdította elő tevékenységével - áll a társaság közleményében.
Vágólapra másolva!

A cég 2007 első háromnegyed évében annyi új garanciakérelmet fogadott be, amennyit tavaly egész évben. Így még a tél beállta előtt teljesülhet a társaság éves garanciavállalási terve, amely a tavalyi 228 milliárdos új garanciavállalás után erre az évre 277 milliárd forintot tűzött ki célul, vagyis eleve 21 százalékot meghaladó növekedéssel számolt.

Tavaly ugyanebben az időszakban a garantált hitelösszeg még csak 207 milliárd forint volt, vagyis a növekedés üteme 37 százalékos. A leggyorsabb növekedést a bankokkal közösen kialakított egyszerűsített elbírálású hitelkonstrukciók keretében nyújtott kezességvállalásoknál érte el a társaság, ebben mostanra a tavalyi eredmény 243 százalékát teljesítette.

A garanciaállomány gyors növekedése ellenére az év első háromnegyedében a beváltások összege csak 5 százalékkal emelkedett és jelentősen elmarad az időarányos várakozásoktól.