Ugyanannyit fogyasztunk, többet akciózunk

Vágólapra másolva!
A lakosság többsége ugyanannyit vagy többet fogyaszt, mint tavaly nyáron. Nehezebben tartja a szintet, de talál hozzá megoldásokat. Tudatosabban használja az árengedményes akciókat, és több kompromisszumot köt: olcsóbbat vesz vagy kevesebbet, nélkülözhető dolgokról lemond, és keresi az alacsony árakat kínáló boltokat - egyebek mellett ezt emelte ki Szalókyné Tóth Judit, az AC Nielsen igazgatója - olvasható a piackutató társaság közleményében.
Vágólapra másolva!

Az eredmények azt mutatják, hogy fél év alatt szembetűnően fokozódott a fogyasztók érdeklődése a promóciók iránt. Emelkedett a diszkontban való vásárlások aránya, és a korábbiaknál többen fogadják el a láncok saját márkás termékeit.

A válaszadók 59 százaléka mondta, hogy tavalyhoz képest nehezebben osztja be a pénzét. Ugyanakkor azonban csak 38 százalék fogyaszt kevesebb terméket, illetve használ kevesebb szolgáltatást, mint egy évvel ezelőtt. Ugyanannyit 50, többet pedig 12 százalék fogyaszt.

A vásárlók fogyasztási szintjük fenntartása érdekében keresik a megoldásokat, és ennek következtében másként döntenek, amikor boltot, illetve beszerzési csatornát vagy márkaterméket választanak - hangsúlyozta Szalókyné Tóth Judit.

A bolthálózaton belül két csatorna, a 2500 négyzetméternél nagyobb eladóterű hipermarket, valamint a diszkont tudta növelni piaci részesedését. Előbbiben az élelmiszerek forgalma értékben 15 százalékkal emelkedett idén az első hét hónapban, a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Ugyanakkor a diszkontok forgalma élelmiszerből 16 százalékkal bővült.

A legnagyobb forgalmú húsz élelmiszer-kategória közül tízben növekedtek a mennyiségben mért bolti eladások. Leginkább, 10 százalékot meghaladó mértékben az ásványvíz, édes keksz, praliné, szeletes csokoládé kategóriák nőttek.

A "lemondó" vásárló (29 százalék) fő jellemzője az árközpontú szemlélet, és spórolás minden lehetséges módon, akcióktól az olcsóbb boltok felkereséséig. Felülreprezentáltak közöttük a nyugdíjasok, az egyedülálló, falun élő nők. Ők osztják be legnehezebben a pénzüket, és ők csökkentették a fogyasztásukat a legnagyobb mértékben.

A "harmóniára törekvő" vásárló (28 százalék) odafigyel az ár és minőség arányára. Inkább a tudatos vásárlásban keresi a megtakarítási lehetőséget. Például pontosabban tervezi vásárlásait, listával megy a boltba, de a minőségről nem mond le. Zömmel fiatal és középkorú, 2 gyermeket nevelő családok tartoznak ide. A csoportban átlag feletti a felsőfokú végzettségüek aránya.

Az "elégedett azzal, ami van" vásárló (27 százalék) fogyasztásának szerkezete változott a legkevésbé, és jó anyagi helyzete miatt kicsi az árérzékenysége. A csoportban felülreprezentáltak a fiatalok és egyedülállók, jobbára gyerek nélkül.

A "megfelelni akaró" vásárló (16 százalék) inkább élelmiszereken spórol, viszont külsőségekben fontos számára a márkatermék. Itt felülreprezentáltak a fiatal városlakók, gimnáziumi érettségivel. Ők azok a fogyasztók, akik leginkább hajlandók akár hitelt is felvenni.

Legtöbben (88 százalék), ha csak lehet, akcióban vásárolnak. Rendszeresen figyeli a szórólapokat 77 százalék. Igyekszik minél több termékből az olcsóbbat beszerezni 72 százalék. Arra törekszik, hogy bizonyos dolgokból csak keveset vásároljon, 67 százalék - áll a piackutató közleményében.