Jóval drágább lehet a taxizás Budapesten

Vágólapra másolva!
Várhatóan október végén drágulhatnak a taxiszolgáltatás tarifái a taxisok szorgalmazására, amelyek hét éve változatlanok. Az alapdíjnál például az eddigi díj duplájára lehet számítani - közölte a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója.
Vágólapra másolva!

Nyáry Krisztián elmondta, hogy a Főpolgármesteri Kabinet egyetértett azzal, hogy a főjegyző a hó végén a Fővárosi Közgyűlés elé terjessze "a taxiszolgáltatás díjának legmagasabb hatósági árként való megállapításáról szóló rendelet tervezetét" és a tarifaváltozásokról szóló rendeletmódosítást.

A városvezetés által tárgyalt előterjesztés szerint a maximált tarifa módosítása a piaci túlkínálat miatt vélhetően nem jár azonnali, automatikus díjemeléssel a fuvarszervező irodákhoz csatlakozott taxisoknál. Az úgynevezett "mezítlábas" taxisok esetében viszont az emelés indokolt és szükségszerű.

A taxisok kalkulációi szerint a vállalkozásuk - 40 százalékos "kihasználtság" mellett - az üzemeltetési költség finanszírozása mellett minimálbért és járulékokat, valamint 20 százalékos profitot termel. Ez 1200 utassal megtett havi kilométerek esetében a profittal együtt 572 000 forintot jelentene. A havi futott kilométer ebben az esetben 3000 lenne, a taxisok vállalkozáshoz kapcsolódó kiadása pedig 476 000 forint lenne.

Az egyeztetések során többféle variáció közül választották az alapdíj 600 forintra emelését. Ezzel csökkenthetik a rövid fuvarok veszteségét, mérsékelhetik a hosszabb utak fajlagos drágulását és lehetővé teszik a változatlan nyereségességet alacsonyabb kilométerdíj-maximum és várakozási díj megállapítása mellett. Ezzel elérhetik azt is, hogy a kilométerdíj maximumértéke a hét évvel korábbihoz képest csupán felével, és ne 75 százalékkal emelkedjen.

A városvezetés által támogatott előterjesztés rögzíti, hogy normál esetben az alapdíj az eddigi 300-ról 600 forintra, emelt tarifa esetében 840 forintra növekedne. A kilométerdíj 240 forintról 360 forintra drágulna a normál tarifánál. Ugyanez emelt tarifánál 336 forintról 504 forintra növekedne. A várakozási percdíj normál tarifánál 60 forintról 90 forintra, emelt tarifánál 84 forintról 126 forintra drágulna.

A rendeletben rögzítenék, hogy az alapdíj nem haladhatná meg a legmagasabb alapdíj mértékét. Kötelezővé tenné a rendelet azt, hogy a műszerfalon elhelyezett tájékoztató táblázat mellett feltüntessék azt is, hogy az utas hol tehet panaszt az adott szolgáltatás miatt. Ez egyébként a főpolgármesteri hivatal Bárczy István utcai ügyfélszolgálatán és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Városház utcai regionális felügyelőségén tehető meg.