Vágólapra másolva!
Rövid és hatékony cukorrépa-feldolgozási kampány kezdődött szerdán a Magyar Cukor Zrt. két dunántúli gyárában. Az aszályos nyár következtében a vártnál mintegy 20 százalékkal kevesebb cukorrépát, összesen 805 ezer tonnát dolgoznak fel a legnagyobb magyar cukorgyártó cég petőházi és kaposvári gyárában. A feldolgozási időszak mindkét üzemben 55 napig tart majd, s az előzetes becslések szerint összesen 119 ezer tonna cukor kerül majd a silókba.
Vágólapra másolva!

A tavalyi rekordév után idén nem kedvezett az időjárás a cukorrépa-termelésnek. Ennek ellenére - a korábbi periódusokból áthozott mennyiséggel együtt - a gyárak biztosítani tudják a magyarországi fogyasztás számára szükséges mennyiséget - mondta Fischer Béla elnök-vezérigazgató.

Tavasszal a Magyar Cukor Zrt. közel kétszáz gazdálkodóval kötött cukorrépa-termeltetési szerződést, akik összesen közel 18 ezer hektáron vetették el a haszonnövényt. A csapadékmennyiség azonban nem volt elegendő, így - különösen a petőházi körzetben - a hozamok elmaradtak a kívánatostól. A petőházi gyárba szállító termelők átlagosan 42 tonnás, a Kaposvár körzetében gazdálkodók pedig 50 tonnás hektáronkénti átlagtermést érhetnek el. A cukortartalmat a társaság szakemberei 16 százalékra becsülik.

Idén a kampány mindkét gyárban egyforma hosszúságú lesz, s a feldolgozott mennyiség és az előállított cukor is hasonló nagyságrendű: mind Petőházán, mind Kaposvárott közel 60 ezer tonna cukor gyártását tervezik. A somogyi fővárosban a feldolgozási időszak kiemelkedő eseményeként néhány hét múlva helyezik majd üzembe Európa legnagyobb cukorgyári melléktermékekre alapozott biogáz-termelő berendezését, amellyel a cég reményei szerint a környezetvédelmi előnyökön kívül jelentős megtakarítást érhetnek majd el energiaszámlájukban is.

A Magyar Cukor Zrt. az osztrák Agrana-konszern magyarországi leányvállalata. A cég öt országban közel egy időben kezdi meg a cukorgyártást idén. Magyarországon, Ausztriában Csehországban Szlovákiában és Romániában összesen 4,84 millió tonna cukorrépát dolgoznak fel, amelyből 737 ezer tonna cukrot állítanak elő. Ezt a mennyiséget egészíti ki az a 143 ezer tonna cukor, amely az Agrana romániai cukorfinomítójában nyerscukorból állítanak elő. Így a közép-kelet európai érdekeltségű élelmiszeripari konszern összesen 880 ezer tonna cukrot állít elő.